Srpska poziva dijasporu da se upiše u Registar, evo kako VIDEO

GS
Srpska poziva dijasporu da se upiše u Registar, evo kako VIDEO

BANjALUKA - Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske pokrenulo je promotivnu kampanju za upis u Registar dijaspore građana, organizacija i udruženja iz Republike Srpske koji su u inostranstvu.

-Izradom promotivnog spota, sa uputstvima za prijavu, nastojali smo da približimo sam proces prijave.  Registar dijaspore je dostupan na internet stranici www.dijasporars.com/registar-dijaspore/ na kojoj se pružaju opcije Registruj se kao fizičko lice i Registruj se kao pravno lice. Izborom jedne od ponuđenih opcija, a potom i popunjavanjem odgovarajućih polja, veoma brzo ćete se upisati u Registar   pojasnili su u Ministarstvu.

Dodaju da se podaci iz Registra dijaspore čuvaju u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita ličnih podataka.

-Institucije Republike Srpske su preduzele aktivnosti na kreiranju baze podataka iseljenika i njihovih udruženja, uzimajući u obzir značajan broj državljana Republike Srpske u dijaspori, kao i veliki potencijal za saradnju.

Registar dijaspore objedinjava podataka o fizičkim i pravnim licima i udruženjima u dijaspori, sa ciljem uspostavljanja i razvijanja saradnje između institucija Republike Srpske i dijaspore, kao i planiranja aktivnosti institucija na budućoj saradnji. Želimo na ovaj način da se još jače i čvršće povežemo, da otvorimo mogućnosti za saradnju u mnogim oblastima društvenog, kulturnog, privrednog i naučnog života, a istovremeno da jačamo povezanost pripadnika dijaspore i Republike Srpske i time damo doprinos očuvanju i jačanju nacionalnog identiteta – naglasili su u Ministarstvu .

Ovim putem, pozivamo sve pripadnike dijaspore da se upišu u Registar i zvanično načine prvi korak na uspostavljanju saradnje koja bi bila značajna za Republiku Srpsku i dijasporu.

Kako se upisati u Registar dijaspore, šta je njegov cilj, te da li se registracija plaća, neka su od pitanja koja, u vezi sa ovim registrom, najčešće dobija Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, a koje je zbog toga napravilo i tutorijal o ovom procesu.

Pogledajte tutorijal, kliknite na link  www.dijasporars.com/registar-dijaspore/ i registrujte se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana