Srpska planira oboljelima od malignih bolesti omogućiti čuvanje reproduktivnog materijala

Anita Janković Rečević
Srpska planira oboljelima od malignih bolesti omogućiti čuvanje reproduktivnog materijala

BANjALUKA - U borbi za potomstvo Republika Srpska planira još jedan značajan iskorak, a to je da oboljelima od malignih bolesti omogući čuvanje reproduktivnog materijala da bi se nakon izlječenja mogli ostvariti kao roditelji.

Potvrdili su to za “Glas” u Fondu zdravstvenog osiguranja RS iz kojeg su naveli da je novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske, koji je počeo da se primjenjuje krajem septembra prošle godine, između ostalog, predviđeno donošenje programa za obezbjeđivanje biomedicinski potpomognute oplodnje, a kojim je predviđeno i uvođenje nove mjere, odnosno finansiranje onkofertiliteta. Riječ je o čuvanju polnih ćelija, embriona i spermatozoida onkoloških pacijenata prije samog izlaganja zračenjima i terapijama.

- Budući da je ovo noviji trend u reprodukcijskoj medicini, to je pokazatelj da Srpska ide u korak sa svijetom i prati trendove u medicini u nastojanju da i na ovaj način budemo podrška unapređenju reproduktivnog zdravlja i pronatalitetne politike, ali prije svega da bude omogućeno mladima koji obole od malignih bolesti da nakon izlječenja mogu da postanu roditelji - rekli su Fondu zdravstva.

Ističu da je rok za donošenje navedenog programa 31. jul, a tim dokumentom biće definisano i pravo da parovi nakon dva neuspjela pokušaja vantjelesne oplodnje mogu treći postupak uraditi u inostranstvu.

- Naše opredeljenje je da pomenuti program bude donesen i prije tog roka te trenutno radimo na njegovoj izradi. Nakon što bude usvojen program potrebno je da Vlada Srpske donese odluku o načinu njegovog finansiranja, nakon čega će početi primjena predviđenih novih prava - rekli su u Fondu i podsjetili da su proteklih godina napravili brojne iskorake pa pored tri postupka vantjelesne oplodnje finansiraju i čuvanje embriona, a u potpunosti su pokriveni i troškovi pregleda, savjetovanja i liječenja u vezi sa planiranjem porodice.

Predsjednica Saveza žena oboljelih od karcinoma dojke “Iskra” Suzana Kekić kaže za “Glas” da će nova mjera biti od velikog značaja, jer sve mlađa populacija obolijeva od malignih bolesti.

- Nažalost, od karcinoma dojke obolijevaju djevojke već u dvadesetim godinama, kad nisu udate ni ostvarene kao majke. Njima će i te kako značiti da sačuvaju svoje jajne ćelije za budućnost. To je novija praksa i nije mi poznato da je neka naša članica sačuvala svoj reproduktivni materijal. Jedna je planirala, išla u Zagreb da se raspita o tom metodu, ali na kraju to nije uradila iz ličnih razloga - rekla je Kekićeva.

Republički koordinator za maligne bolesti Zdenka Gojković kaže da se u Srpskoj s ciljem očuvanja reproduktivnog materijala kod muškaraca i žena koji obole od karcinoma primjenjuju određene procedure.

- Muškarci koji imaju karcinom testisa prije započinjanja terapije liječenja daju spermatozoide na čuvanje, a ženama kojima onkološka terapija može oštetiti funkciju jajnika dajemo injekcije koje zaustavljaju menstrualni ciklus i sazrijevanje jajnih ćelija. Te injekcije u visokom procentu mogu sačuvati jajnike od oštećenja, ali je veća je šansa za potomstvo ako se uradi stimulacija jajnika i sačuva reproduktivni materijal - kazala je Gojkovićeva za “Glas”.

Uslove za čuvanje reproduktivnog materijala u Srpskoj ima zdravstvena ustanova “MedikoS”, jedina klinika u Republici gdje se izvode postupci vantjelesne oplodnje.

Na prezentaciji za novinare, koja je juče održana u prostorijama ove klinike istaknuto je da bi finansiranje onkofertiliteta i te kako značilo pacijentima u Srpskoj, navodeći da muškarcima pružaju komercijalnu uslugu čuvanja spermatozoida koja za pet godina čuvanja košta 220 KM. Naveli su da bi za žene ta usluga mnogo više koštala, jer su prije čuvanja i uzimanja jajnih ćelija neophodne procedure koje zahtijevaju skupe terapije.

Genetska testiranja

Suzana Kekić kaže da Srpska u sklopu obaveznog zdravstvenog osiguranja treba da uvrsti i mogućnost genetskog testiranja na karcinome.

- Građani Srpske ta testiranja mahom rade u Srbiji, jer kod nas nisu dostupna ni komercijalna ni besplatna. Koštaju oko 2.000 evra i pokazuju koliki rizik osoba ima od obolijevanja od karcinoma i koje vrste - rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana