Srpska nakon decenija čekanja dobila Kliniku za kardiohirurgiju: Operacijama na srcu ispisuju istoriju

Milijana Latinović
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Izreka kaže da djela govore glasnije od riječi, a o najmlađoj klinici u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, u kojoj spasavaju srce i njenom timu najbolje govori 40 uspješno operisanih pacijenata.

Među prvima u sali savremeno opremljene Klinike za kardiohirurgiju u Banjaluci operisan je Nebojša Bratić iz Novog Goražda.

- Kada sam saznao da bi trebalo da mi ugrade bajpas prijedlog je bio Beograd, Kamenica ili Tuzla. U međuvremenu, opremljeno je novo odjeljenje u UKC-u, pitali su me da li bih želio da me tu operišu, a ja sam objeručke prihvatio - kazao je Bratić.

Pozitivna iskustva iz najmlađe klinike u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj nosi i Mane Erceg koji je, kaže, došao sa dijagnozom začepljene koronarne arterije.

- Operacija je bila uspješna, veoma sam zadovoljan - kazao je Erceg.

Na postignute rezultate u spasavanju životno ugroženih pacijenata, najponosniji je načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot koji je istakao za "Glas Srpske" da se poslije mukotrpnog rada i poteškoća koje je donio "kovid" otvara klinika koju Srpska čeka decenijama.

- Ova klinika je vrhunac, najviši standard liječenja kardiovaskularnih bolesnika kojih je oko 50 odsto u populaciji - istakao je Šobot.

Iako su, dodao je, uvijek imali i više nego korektnu saradnju sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda, kao i sa kolegama u Sremskoj Kamenici, koji su pacijente iz Srpske primali po urgentnom protokolu, uz njih učili i radili, Šobot ističe da se uvijek lakše snaći kod svoje kuće.

- Svaka operacija koju smo uradili bila je zahtjevna, nosila je rizik, jer u kardiohirurgiji nema laganih operacija, a svaka traje od tri do pet časova. Radili smo kompletnu kardiovaskularnu patologiju, ugradnju bajpasa, operisali i aortni i mitralni zalistak i ascedentnu aortu. Sve su to operacije na otvorenom srcu, a sa svakim zahvatom upisali smo se u istoriju, podigli nivo zdravstvene usluge i pružili pacijentima ono što im do sada nije bilo dostupno u Srpskoj - ponosan je Šobot.

Istakao je da je sigurnost pacijenata prioritet, te da i dalje zahvate izvode uz podršku kolega iz Sremske Kamenice, kako bi imali duplu kontrolu dok domaći kadar stasava.

Ono po čemu se još izdvajaju jeste i novi metod liječenja srčane insuficijencije, koji u regionu primjenjuje još samo Institut na Dedinju.

- Radili smo operaciju ascedentne aorte i ta operacija se zove "Tdžrone-David" i to je bila prva takva operacija u BiH - rekao je Šobot.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić rekao je da je ponosan što Srpska napokon ima svoju kardiohirurgiju.

- Kardiohirurgija će u konačnici doprinijeti poboljšanju i očuvanju zdravlja stanovništva Srpske, a našu ustanovu pozicionirati kao lidera u regionu - istakao je Đajić.

Klinika za kardiohirurgiju koja se prostire na 1.500 kvadrata u Južnom krilu UKC-a na odjelu broji 13, a u intenzivnoj njezi deset kreveta. Tu su i četiri kardiohirurške sale, vrhunski opremljene mini laboratorije, ultrazvukovi srca, arterijsko-venski ekmo aparat, koji imaju jedini u Srpskoj, ekstrakorporalna cirkulacija, integrisani video-sistem i drugi neophodni aparati.

Otvaranje

Moderno opremljena Klinika za kardiohirurgiju u UKC-u RS biće otvorena u nedjelju, 11. septembra u 12 časova. Svečanost će biti održana na platou UKC-a, a rukovodstvo najveće zdravstvene ustanove u Srpskoj pozvalo je građane da prisustvuju otvaranju i obiđu prostorije nove klinike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana