Srpska zbraja posljedice nevremena: Oluja ostavila pustoš i milionsku štetu

Anita Janković Rečević
Foto: Agencije

BANjALUKA - Porušena i polomljena stabla, poplavljene ulice, polupani crepovi, uništeni voćnjaci i usjevi sravnjeni sa zemljom samo su dio slika koje stižu iz raznih dijelova Srpske nakon pustoši koju je iza sebe ostavila još jedna superćelijska oluja ovog ljeta praćena snažnim vjetrom, kišom i gradom, koji je u pojedinim krajevima dostigao veličinu teniske loptice.

Snažno nevrijeme, na koje su meteorolozi danima upozoravali, protutnjalo je cijelim regionom. Meteoalarmi su bili upaljeni za Republiku Srpsku, FBiH, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, a mjesta nad kojima su se tamni, gradonosni oblaci ponajviše nadvili sabiraju milionsku štetu. 

Na području Srpske najteže je bilo na području Kozarske Dubice, Kostajnice, Prnjavora i Trebinja, čiji su stanovnici juče cijeli dan sanirali posljedice. 

Kratka, ali intenzivna kiša praćena jakim, olujnim vjetrom i krupnim gradom u Kozarskoj Dubici pričinila je milionsku štetu na poljoprivrednim usjevima i materijalnim dobrima. Zbog kvara na trafo-stanici svi potrošači električne energije ostali su bez struje. 

Za sedamdesetogodišnju mještanku Kozarske Dubice Danicu Kezić i njene brojne komšije noć između ponedjeljka i utorka bila je besana. Priča da je malo ko smio spavati strahujući od još veće katastrofe. 

- Sve je počelo malo iza 19 časova. Nebo se smračilo sa svih strana, nakon čega je uslijedio vjetar, a potom i grad krupniji od oraha. Oluja je bila toliko jaka da mi je pootvarala prozore na spratu kuće. Odmah je nestalo struje i vode, a i internet je non-stop u prekidu. Bašta mi je sva uništena, a svega je bilo u njoj. I cvijeće mi je stradalo, voće takođe. Dvorište izgleda toliko jadno, ma prava pustoš. Ne pamtim da je ikada bilo ovako - ispričala je Kezićeva za “Glas” i dodala je dva sata iza ponoći uslijedila nova oluja uz jaku kišu i grmljavinu, zbog čega je cijelu noć dežurala, ne sklopivši oka. 

Vjetar i grad oštetili su sportsku dvoranu i Kulturni centar u Kozarskoj Dubici, dok je određeni broj pomoćnih objekata u Sportskom centru poplavljen. Štetu su pretrpjeli i usjevi prema manastiru Moštanica.

Načelnik opštine Radenko Reljić rekao je da je nevrijeme pričinilo milionsku štetu, navodeći da očekuju pomoć nadležnih republičkih institucija u sanaciji posljedica.

- Led je polupao stakla na objektima, voda je ušla u mnoge domove, uništeni su usjevi i seoski putevi, a građani prijavljuju štetu na njihovim automobilima. Osjećali smo se bespomoćno kada je ova nezapamćena oluja pogodila naš kraj, ali na svu sreću nije bilo ljudskih žrtava. Sada je na nama da obiđemo teren i vidimo šta nam je činiti. Ne ponovilo se - rekao je Reljić i dodao da je teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica imala devet većih intervencija, koje su se odnosile na uklanjanje stabala sa kolovoza, krovova zgrada i ispumpavanje vode iz stambenih objekata.

Iz “Elektrodistribucije” u Kozarskoj Dubici saopštili su da se radi na saniranju kvarova na niskonaponskoj mreži, kojih je mnogo, navodeći da se situacija polako stabilizuje. 

Jako nevrijeme pogodilo je i Trebinje, pri čemu je pričinjena materijalna šteta. Polomljena su brojna stabla, a na jednu kuću u centru grada drvo se obrušilo i probilo krov, stigavši praktično do dnevnog boravka. Porodicu Amire Fatkić i Zdenka Vasiljevića, koji žive u pomenutoj kući, posjetio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić. 

- Grana stabla koja je pala i urušila dio krova je uklonjena, sada se uklanja ostatak stabla i krov će privremeno biti zaštićen najlonom, jer su meteorolozi i za popodnevne časove najavili kišu. Na ovom objektu je pričinjena najveća materijalna šteta u nevremenu - rekao je Ćurić. 

On je za “Glas” rekao da je jako olujno nevrijeme prouzrokovalo materijalnu štetu širom grada, da su od ranih jutarnjih časova sve dežurne ekipe na terenu te da će šteta biti procijenjena do kraja sedmice.

- Vjetar je iščupao više stabala i odlomljen je veliki broj grana. Do sada je primljeno oko 30 prijava koje se odnose na štetu na stambenim objektima i automobilima, ali zasigurno će ih biti više. Udari vjetra dostizali su 97 kilometara na čas tokom olujnog nevremena i sigurno da postoje određene posljedice na usjevima i u vinogradima, ali za sada još nemamo podataka o šteti - kazao je Ćurić. 

Prema njegovim riječima grad će mještanima koji su pretrpjeli štetu pružiti pomoć u skladu sa mogućnostima.

- Ukoliko ljudima bude trebala nadoknada koja prevazilazi mogućnosti grada nema sumnje da će Vlada RS izaći u susret, ali se nadamo da do toga neće doći, da ćemo sopstvenim sredstvima sve riješiti - dodao je Ćurić.
I u Kostajnici je jaka kiša, sa sitnijim gradom, u kratkom periodu poplavila nekoliko objekata, dok su oborinske vode nanijele šljunak na asfaltne kolovoze. Portparol te opštine Aleksandar Pašić naveo je da se voda izlila na pojedine saobraćajnice i prodrla u nekoliko pomoćnih objekata, kao i da je sitniji grad pričinio manju štetu na usjevima.

Intenzivna i kratka oluja sa gradom veličine lješnika pogodila je i Prnjavor, a najgore su prošli mještani najviše mjesne zajednice Kulaši, gdje su lokalne službe juče sagledavale situaciju i evidentirale štetu.

Budući da je i za području Banjaluke juče bio na snazi narandžasti meteoalarm zbog obilnih padavina, iz gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu pozvali su građane i pravna lica da pravovremeno preduzmu mjere radi zaštite ljudi i materijalnih dobara. 

Superćelijska oluja prouzrokovala je štetu i na području FBiH, a najgore je bilo na području Travnika, gdje je jak vjetar ostavio kuće bez krovova, čupao drveće iz korijena, a bilo je i polupanih automobila. 

Da se priroda usmjerila ka BiH dokaz je i jučerašnji zemljotres. Potres magnitude 3,6 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je područje kod Zenice dvadesetak minuta iza podneva. Prema informacijama koje je objavio Evropski mediteranski seizmološki centar (EMSC), epicentar potresa bio je 17 kilometara sjeverno od Zenice, na dubini od devet kilometara.
Stanovnici Zenice i okolnih naselja osjetili su podrhtavanje tla, ali nije bilo materijalne štete. 

IZREŠETANI OBLACI

Pune ruke posla imali su i u preduzeću “Protivgradna preventiva RS” navodeći da su tokom nevremena u tamne oblake ispalili 112 raketa na području 16 opština i gradova. Naveli su da je dejstvovalo 60 protivgradnih stanica u ponedjeljak od 15 časova pa sve do iza ponoći.

- Najviše raketa ispaljeno je na području Bijeljine i to 30, zatim u Brčkom 18, Kozarskoj Dubici 13, Gradačcu devet, a u Šamcu, Loparama i Čelićima po šest. U Modriči je ispaljeno pet protivgradnih raketa, u Novom Gradu, Pelagićevu i Ugljeviku po četiri, na području Dervente i Doboja po dvije, a u Gradišci, Brodu i Donjem Žabaru po jedna - saopšteno je iz “Protivgradne preventive”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana