Srpska korak bliže ka uspostavljanju pune saradnje sa “Tehnoparkom” iz Sankt Peterburga: Spoj nauke i prakse šansa za privredu

Dragana Orlović
Srpska korak bliže ka uspostavljanju pune saradnje sa “Tehnoparkom” iz Sankt Peterburga: Spoj nauke i prakse šansa za privredu

BANjALUKA - Republika Srpska je korak bliže ka uspostavljanju pune saradnje sa “Tehnoparkom” iz Sankt Peterburga, što će otvoriti vrata ovdašnjim stručnjacima da u stopu prate razvoj ruske tehnologije, a stečena znanja primijene i u našoj privredi.

 

 

Na značaj verifikovanog ugovora Vlade i Ruske Federacije ukazao je i premijer Srpske Radovan Višković, ocijenivši da to predstavlja veliku stvar za republički obrazovni sistem i njen realni sektor. On je istakao i da bi se nešto slično u idućem periodu moglo uraditi i u Srpskoj, ali ne u takvom, kako kaže, obimu kao što je sanktpeterburški tehnopark, nego u onim dijelovima prikladnim za ovaj prostor i prilike.

U Ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS rekli su “Glasu” da sada slijedi potpisivanje Sporazuma o saradnji, nakon čega će predstavnici resornih ministarstva otputovati u “Tehnopark” u Sankt Peterburg, da bi sa akademskom zajednicom, institucijama i kompanijama utvrditi detaljne pravce djelovanja.

- Sporazum o saradnji predviđa uspostavljanje i razvoj poslovnih odnosa, uključujući oblast inovativnih tehnologija. Predviđena je i podrška u razradi i realizaciji inovativnih projekata te programa usmjerenih na stvaranje naučno-intenzivnih tehnologija i konkurentnih proizvoda - naveli su u ovom ministarstvu.

Priliku da posjeti ovu prestižnu rusku ustanovu, sa delegacijom Vlade Srpske, već je imao predsjednik Privredne komore RS Pero Ćorić.

- Na licu mjesta smo vidjeli koliki je to spoj nauke i prakse i da je tako nešto potrebno i privredi Srpske. U “Tehnoparku” u Sankt Peterburgu se rješavaju konkretna pitanja iz privrede, dobijaju konkretni zadaci šta privreda želi i dobija konačan proizvod koji joj je potreban - naveo je Ćorić za “Glas”.

Stručnjaci iz Republike Srpske bi, kaže, za početak u ruskom “Tehnoparku” proveli određeno vrijeme i upoznali se sa njegovim načinom rada.

- U “Tehnoparku” postoji više oblasti, a mi bi trebalo da odaberemo one za koje smo zainteresovani i gdje imamo najbolje ljudske potencijale, koji bi se tamo obučavali - objašnjava Ćorić.

Prema njegovim riječima, najmanji problem je odvojiti sredstva i kupiti opremu, jer je najveći problem kako pronaći prave stručnjake koji bi sa tom opremom radili i donosili konkretne rezultate.

- U “Tehnoparku” jedino se priznaju konkretni rezultati. Teorija je bitna, ona mora biti u funkciji tehnološkog razvoja. Iz svakog projekta moraju izaći konkretni proizvodi i naći svoje mjesto na tržištu. To je nešto što treba i kod nas početi da funkcioniše - ističe Ćorić.

Republički predstavnici ističu i da zaposleni u tom ruskom parku prate sve tehnologije u svim sferama života te da bi univerzitetska zajednica u Srpskoj, pogotovo tehnički fakulteti, trebalo što prije da se povežu sa njima.

Mapa puta

Saradnja sa “Tehnoparkom” iz Sankt Peterburga je jedna od aktivnosti predviđenih “Mapom puta aktivnosti za realizaciju spiska prioritetnih pravaca saradnje između vlade Sankt Peterburga i Republike Srpske za period od 2021. do 2023. godine”. Vlada Srpske je na prijedlog Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o budućoj saradnji sa ovim ruskim tehnoparkom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana