Srpska ima olimpijske šampione

Anita Janković Rečević
Srpska ima olimpijske šampione

BANjALUKA - Andrej Krčmar i Vuk Janković, gimnazijalci iz Banjaluke i Trebinja, koji su nedavno pokorili svijet okitivši se zlatnom medaljom na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, čemu su prethodili sati i sati vježbanja, ogroman trud i znanje, svoj uspjeh u igri brojeva pripisuju ljubavi, strasti i radoznalosti, baš kako je i svojstveno velikim genijalcima.

Riječ je o mladićima koji su proteklih godina pobrali nagrade na brojnim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike u zemlji i inostranstvu, a posljednja je zlatna medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi održanoj protekle sedmice u Velikoj Britaniji.

Njih dvojica su zajedno sa još četiri srednjoškolca iz FBiH ostvarili istorijski uspjeh. Prvi put za 32 godine, koliko đaci iz BiH učestvuju na ovom najprestižnijem matematičkom takmičenju u svijetu, naši učenici su se našli na najvišem tronu, rame uz rame sa srednjoškolcima iz Kine, SAD, Južne Koreje, Vijetnama, zemalja koje imaju bogatu tradiciju uspješnog rješavanja matematičkih začkoljica.

Iako nisu ni sanjali, na pobjednički tron popeli su se Andrej i Vuk, zlatni momci iz Srpske, o kojima će matematička naučna zajednica tek brujati.

- Niko od nas ne može da vjeruje da smo osvojili zlato i to prvi put u istoriji zemlje. Kada sam izlazio na binu i preuzimao svoju medalju, nisam mogao da vjerujem da se to dešava. Ne mogu i dalje povjerovati, iako ovih dana nosim medalju na razna gostovanja. Biće potrebno mnogo vremena da se slegnu utisci. Ovo je nivo koji nisam ni sanjao da mogu da dostignem ikada u svom životu - priča uzbuđeno za “Glas” šesnaestogodišnji Vuk Janković, koji će od jeseni pohađati drugi razred gimnazije “Jovan Dučić” u Trebinju.

Radoznalost i ljubav

Ovaj talentovani mladić koji znanje upija i u Školi matematike za nadarene učenike, koju organizuje Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, kaže da mu medalje i nagrade nisu motiv, da to sve radi iz čiste radoznalosti i ljubavi prema matematici.

- Po mom mišljenju je bavljenje matematikom radoznalost u svojoj najčistijoj formi. Zavolio sam tu nauku već pri prvom susretu. Kao mali sam se igrao, a kasnije po inerciji matematika i fizika su me sve više okupljale, a ljubav se produbljivala. Vrlo sam radoznala osoba, to je zapravo moja najznačajnija osobina, a matematika i fizika mi omogućavaju da mogu da shvatim šta se dešava u svijetu koji me okružuje, da prirodne pojave i procese objasnim i predstavim na simptomatičan način, da probodem do srži - istakao je Janković i dodao da matematika može da prevaziđe mnoge procese koje je moderan čovjek stvorio.

Iako je konkurencija bilo izuzetno jaka, Janković navodi da zadaci koje je uspješno riješio nisu bili toliko teški, napominjući da je riječ o matematičkim zagonetkama daleko iznad nivoa gradiva koje se obrađuje u redovnoj srednjoškolskoj nastavi.

- Takmičarski program je trajao dva dana. Svaki dan smo imali četiri i po sata za rješavanje ukupno tri zadatka poredana po težini. Prvi zadatak je lakši od drugog, drugi od trećeg, tako da sam oba dana strateški pametno tragao za tačnim rješenjima u prva dva zadataka. Završni skor su bila četiri potpuno tačno riješena zadatka. Od preostala dva jedan sam uradio djelimično, dok na drugom nisam imao bodova. Ostvareni rezultat je dodatno značajan ako se uzme u obzir činjenica da sam se takmičio sa mladićima i djevojkama u istom rangu, iako su stariji do mene po tri, četiri godine - dodao je Janković naglasivši da je sa nadmetanjem u znanju započeo u sedmom razredu osnovne škole te da je u startu osvajao prva mjesta, kako iz matematike tako i iz fizike i informatike.

Ovaj mladi Hercegovac, koji je u javnost dospio i proljetos riješivši matematički problem koji je čuveni matematičar Vladimir Stojanović kreirao prije 58 godina, kaže da ne planira prestati da izučava ovu prirodnu nauku, ali da takmičenja, vjerovatno, neće još dugo ostati u polju njegovih interesovanja.

- Osvojeno zlato na najprestižnijoj matematičkoj olimpijadi je zapravo vrhunac, tako ne znam koliko ću još dugo ići na takmičenja. Volio bih i naredne godine da odem na olimpijadu, zbog putovanja i iskustva koje takvi događaji pružaju. Tokom priprema za takmičenja moram se odreći nekih stvari, jer sve iziskuje određenu žrtvu, pa tako i ovo, ali ljudi koje upoznajem na tim druženjima su sjajni. Bez obzira na iscrpljujući faktor iskustva koja su mi takmičenja donijela su najbolja stvar koja mi se desila - naglasio je Janković, koji je i strastveni ljubitelj filmova, tenisa, generalno svih sportova sa reketom.

Kruna rada

Izrazito pozitivne utiske iz Velike Britanije nosi i Andrej Krčmar, koji za “Glas” kaže da je osvojena medalja kruna njegovog dosadašnjeg rada i truda.

- Privilegija je učestvovati na takvom događaju na kojem su najbolji srednjoškolci sa cijele planete. Veoma je teško plasirati se na olimpijadu, a kamoli doći do zlata, budući da se na prvom mjestu nađe svih šest takmičara iz ekipe Kine, SAD, Rusije, Vijetnama, Južne Koreje, zemalja koje imaju ogromne resurse i mnogo razvijeniji obrazovni sistem. Zadaci koje smo rješavali ne liče na one koje srećemo u redovnoj nastavi. Radi se o začkoljicama za koje je trebalo iskoristiti originalne ideje. Od nas se tražilo da ponudimo rješenja zasnovana na logici, ali i iskustvu - ispričao je sedamnaestogodišnji Krčmar, koji je završio drugi razred Gimanzije u Banjaluci, a pohađa i pomenutu sarajevsku školu matematike.

- Ovo je bilo moje peto međunarodno takmičenje. Lani sam na Internacionalnoj međunarodnoj olimpijadi osvojio srebrenu medalju, što je takođe bio najbolji uspjeh jednog učenika prvog razreda iz BiH ikada. Iako je ovogodišnje zlato najviše postignuće, nastaviću da se takmičim, jer uživam u tom iskustvu. Putujem, upoznajem veoma interesantne vršnjake koji se na vrhunskom nivou bave matematikom i fizikom - priča on.

Krčmar kaže da još nije odlučio čime će se baviti u budućnosti, ali svakako će to biti neko od zanimanja usko vezano za matematiku.

- Matematika je za mene način vježbanja mozga, način razmišljanja. Povezujem je sa logičkim, racionalnim rješavanjem problema i zagonetki.

Tjera me da mislim čistije i jasnije, što je sjajna i korisna stvar. Pomaže i u razvoju kritičnog razmišljanja - istakao je Krčmar, navodeći da će najvjerovatnije studirati van granica Srpske. Učešće i pobrane nagrade na olimpijadama otvaraju mu mnoga vrata te će razmatrati odlazak u SAD ili Veliku Britaniju, gdje bi mogao nastaviti školovanje.

Direktori banjalučke i trebinjske gimnazije za svoje zlatne učenike imaju samo riječi hvale.

- Oduševljena sam Andrejem, ne samo što kroz matematiku i fiziku osvaja nagrade gdje god da se takmiči, nego što je on savršen i iz drugih predmeta poput srpskog jezika. To dijete tako lijepo piše, vaspitan je i nadaren za sve. On je naš zlatni dječak i bez tih medalja koje osvaja na prestižnim takmičenjima - kaže direktorica banjalučke Gimnazije Vita Malešević.

I prvi čovjek gimnazije “Jovan Dučić” Mišo Pešić kaže da rezultat koji je Vuk postigao nikada ranije nije pošao za rukom nijednom trebinjskom gimnazijalcu.

- Bilo je dobrih učenika koji su imali sjajne rezultate ali ovo je nešto nesvakidašnje. To je prvenstveno Vukova nagrada, posljedica njegovog truda i rada, ali je ogroman uspjeh i za školu. Dijete koje ima petice iz svih predmeta, dobra osoba, uvijek na usluzi svima. Znanjem je daleko iznad gradiva koje se usvaja u srednjoj školi, da želi, bukvalno bi iz svakog predmeta mogao biti najbolji u Srpskoj - naglasio je Pešić.

EKIPNI PLASMAN

U ekipnom plasmanu na Internacionalnoj olimpijadi u Velikoj Britaniji BiH je zauzela 13. mjesto u konkurenciji od 108 zemalja, što je takođe najbolji plasman u istoriji. Zlatnu medalju, pored mladića iz Republike Srpske, osvojio je i Benjamin Mujkić, učenik trećeg razreda Druge gimanzije iz Sarajeva. Harun Alibegović, maturant Richmond Park International Secondary School Sarajevo, osvojio je srebrnu medalju, dok su bronzane medalje osvojili učenici Druge gimnazije Sarajevo Adnan Osmić i Naida Gavranović.

Liderka tima bila je Adisa Bolić iz FBiH, dok je zamjenik bio Bojan Pažin iz Republike Srpske. Ovo je ujedno i prvi put da su se svi učenici iz BiH okitili medaljama na IMO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana