Srpčani već mjesec dana pješače do Hilandara: Ni vrućina ni umor nisu prepreka do cilja

Miloš Vasiljević
Srpčani već mjesec pješače do Hilandara
Foto: Ustupljena fotografija | Srpčani već mjesec pješače do Hilandara

BANjALUKA – Srpčani Gojko Basurić i Goran Grabovac koji su iz rodnog mjesta krenuli na hodočašće ka manastiru Hilandar, stigli su do granice između Sjeverne Makedonije i Grčke nakon 31 dan pješačenja.

Od prvog dana, uz vjeru u Boga ali i sopstvene mogućnosti, ovaj dvojac u prosjeku dnevno prelazi od 35 do 40 kilometara kako bi stigli do pravoslavne svetinje.

- Pješačimo već 32. dan, žuljeva i umora ima, pojavi se i neki bol, ali se uspijemo odmoriti do narednog jutra tako da bez problema nastavljamo putovanje koje smo sebi zacrtali. Na kilometar smo od granice sa Grčkom, a ostaje nam još pet dana do Hilandara – rekao je Grabovac za "Glas Srpske".

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije posjete manastirima u Grčkoj su zabranjene. Ipak, oni ne spadaju u kategoriju turista, jer idu isključimo iz vjerskih ubjeđenja pa smatraju da neće imati problem na krajnjem odredištu.

- Zabrana je sada za ulazak turiste na Svetu goru ali za turiste. Mi idemo iz vjerskih razloga u vidu hodočašća tako da mislim da nećemo imati problema – rekao je Grabovac.

Nisu iz zaobišli ni tropski dani. Ipak, uspješno rješavaju i tu prepreku.

-  Visoka temperatura vazduha je otežavajući faktor. U nedjelju nam je bilo nestalo i vode jer smo prolazili kroz nenaseljeni dio Sjeverne Makedonije. Bez vode smo išli 20 kilometara, jer ne možemo da nosimo previše vode, a i kada se ugrije nije za piće. Ali dobro to su samo neke, od prepreka sa kojim se susrećemo i hvala Bogu koje uspješno rješavamo -  kazao je Grabovac.

Gojko Basurić, koji je i ranije išao na slična poklonička putovanja, naglašava za "Glas" da je ovo specifično po mnogo čemu.

- Imamo problem što nam se bliži kraj, jer je ovo sve kao san. Srećni smo što smo blizu, samo pet dana hoda od svetinje, a ono što nosimo iz ovog hodočašća je da je vjera nešto što pobjeđuje sve drugo. Euforija i ushićenje je prisutno, uživamo u svakom danu i koraku – kazao je Basurić.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana