SRNA sutra slavi tri decenije: Zvaničnici čestitali Novinskoj agenciji

Srna
SRNA sutra slavi tri decenije: Zvaničnici čestitali Novinskoj agenciji

Novinska agencija Republike Srpske - SRNA sutra obilježava 30 godina od osnivanja i krsnu slavu - Blagovijesti.

SRNA je osnovana na Blagovijesti, 7. aprila, 1992. godine na Palama, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, kao Srpska novinska agencija - SRNA.

SRNA je, uz RTRS, medij koji je imao veliki uticaj u stvaranju Republike Srpske. Samo nekoliko dana nakon što je počeo građanski rat u BiH, 7. aprila 1992. godine, u svijet je emitovana prva vijest SRNE.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

SRNA je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Angažovanošću i predanim radom zaposlenih, SRNA je bila i ostala medijski simbol Republike Srpske i za svoj rad dobila značajna odlikovanja od institucija Srpske.

Od osnivanja 1992. godine, bila je svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom pune tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i oslonac je svim medijskim kućama na području Srpske, kao i van njenih granica.

Od osnivanja do danas SRNA je objavila više od 3,3 miliona informacija - vijesti, reportaža, intervjua, analitičkih tekstova, audio i video izvještaja, te fotografija.

Od 20. decembra 2020. do 20. januara 2021. godine urađeno je oko 50 intervjua sa najvišim zvaničnicima Srpske, BiH i Srbije, predstavnicima institucija, ustanova i preduzeća, oko 25 reportaža iz oblasti humanosti, tradicije, zanatstva, sporta, kulture i života Srba sa prostora Srpske, FBiH i Srbije, te više od 30 intervjua, reportaža i vijesti u okviru humanitarne akcije "S ljubavlju hrabrim srcima".

SRNA se zahvaljuje svim korisnicima na dosadašnjoj saradnji sa željom da ona bude nastavljena i ubuduće, a najavljuju da će odgovorno i profesionalno nastaviti da rade na dobrobit Republike Srpske i njenih građana.

Zvaničnici Srpske čestitali 30 godina od osnivanja SRNE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je ovoj Novinskoj agenciji Republike Srpske SRNA 30 godina rada i krsnu slavu Blagovijesti, ističući da je ova agencija, kao vjerodostojan tumač i hroničar duha vremena, nezaobilazan servis informativnog sistema Srpske, prepoznatljiva i respektabilna.

- Još jednom Vam čestitam jubilej i krsnu slavu Blagovijesti, sa željom da u narednim godinama svjedočimo daljem unapređenju rada Agencije, a Vama i svim zaposlenima, želim puno uspjeha na profesionalnom i ličnom planu - navodi se u čestitki upućenoj generalnom direktoru Agencije SRNA Jovanu Cvjetkoviću i vršiocu dužnosti glavnog i odgovornog urednika Tatjani Parađini.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković takođe je uputio čestitku direktoru novinske agencije Republike Srpske "Srna" Jovanu Cvjetkoviću, kao i urednicima i novinarima ove medijske kuće, povodom 30 godina od osnivanja agencije.

- U svoje lično ime, u ime Vlade Republike Srpske, čestitam Vam jubilarnu 30-tu godišnjicu od osnivanja "Srne". U protekle tri decenije, prešli ste dug put – od teških, ratnih vremena kad se radilo u izuzetno teškim uslovima do današnje, savremene novinske agencije koja se uspješno nosi sa izazovima koje nameće vrijeme savremenih komunikacija - dodao je Višković.

Načelnik opštine Drvar Dušica Runić čestitala je direktoru Novinske agencije Republike Srpske - SRNA Jovanu Cvjetkoviću, urednicima i novinarima ove medijske kuće 30 godina rada, ističu da je zahvaljujući SRNI Krajina dobila prozor u svijet.

- Angažmanom, predanim radom, brzom, tačnom i jasnom informacijom SRNA je izgradila ugled pouzdane i profesionalne nacionalne agencije koja doprinosi blagovremenom i objektivnom informisanju građana. Zahvaljujući SRNI Krajina je dobila prozor u svijet i svoj medijski prostor - navela je Runićeva u čestitki.

Ona je dodala da je Novinska agencija Republike Srpske svakodnevno prisutna na prostoru Krajine, ali i Dalmacije, te da zajedno sa svojim narodom pomaže u borbi za opstanak na vjekovnim ognjištima.

Ministar unutaršnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač čestitao je danas zaposlenima u Novinskoj agenciji Republike Srpske SRNA tri decenije postojanja, ocijenivši da je rad ovog medija značajan za cijelu Srpsku.

"Nadam se da će SRNA kao i do sada nastaviti sa profesionalnim radom i informisanjem javnosti u skladu sa profesionalnim standardima i interesom javnosti", naveo je Lukač u čestitki koju je uputio u svoje i u ime Ministarstva unutrašnjih poslova.

Lukač je poželio zaposlenima u SRNI puno sreće i uspjeha u radu u narednom periodu.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana