SRNA slavi 30 godina rada i krsnu slavu

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA- Novinska agencija Republike Srpske - SRNA obilježiće danas u Bijeljini krsnu slavu Blagovijesti i tri decenija rada.

SRNA je, odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH, osnovana na Blagovijesti, 7. aprila, 1992. godine na Palama kao Srpska novinska agencija - SRNA.

Od 1998. sjedište SRNE je u Bijeljini, a odlukom Vlade Srpske 27. marta 2008. dobila je svoj sadašnji naziv - Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Samo nekoliko dana nakon što je počeo građanski rat u BiH, 7. aprila 1992. godine, u svijet je emitovana prva vijest SRNE.

Novinska agencija Republike Srpske bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već počeli ratni sukobi, a glavni prijeratni mediji u tadašnjoj Socijalističkoj Republici BiH bili su pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

SRNA je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijih institucija.

Od osnivanja 1992. godine, bila je svjedok burnih događaja i hroničar teških vremena. Tokom pune tri decenije rada i razvoja, SRNA je uspjela da odgovori na visoke zahtjeve profesije i oslonac je svim medijskim kućama na području Srpske, kao i van njenih granica.

U stvaranju SRNE učestvovali su istaknuti srpski intelektualci, novinari, književnici koji su iz Sarajeva stizali na Pale u malu ratnu redakciju. Te ljude, koji su najzaslužniji za stvaranje SRNE, krasila je volja, entuzijazam i želja da istina o ratu u BiH dopre u svijet.

Prvu redakciju SRNE koja je bila smještena u Domu kulture na Palama činili su direktor Todor Dutina, zamjenik direktora Branislav Ilić, odgovorni urednik Milisav Dučić, Miodrag Tarana, Kolja Besarević, Milica Koljević, Đorđe Jelić, Stjepan Zlikovac, Željka Ilić, Željko Grujić, Ranko Popović, Mirjana Kusmuk, Sonja Lakić, Gordana Tarana, Kaća Dučić, Mile Rajić, Miloš Govedarica, Ranka Rajić, Biljana Dutina, Branimir Rudan, Momir Rudan, Saša Lazarević, Drago Jovanović, Dragan Gardović, Žarko Janjić, Davor Miličević...

Najbolja potvrda uspjeha SRNE jeste činjenica da su njene vijesti u to ratno vrijeme preuzimali vodeće svjetske agencije Rojters, AFP, AP, ITAR-TASS, RIA Novosti, DPA, BTK, japanski KJOTO, italijanska ANSA, te oko 120 drugih korisnika sa prostora bivše Jugoslavije i iz svijeta.

U ratnim godinama Srnina dopisnička mreža izrasla je do 48 dopisnika iz Republike Srpske, 10 dopisništava iz Srbije i Crne Gore, dopisništva iz Vukovara i Knina, kao i 22 dopisnika iz inostranstva.

Od osnivanja SRNA je objavila više od 3,5 miliona informacija - vijesti, reportaža, intervjua, analitičkih tekstova, audio i video izvještaja, te fotografija.

Novinska agencija Srpske dnevno emituje od 250 do 300 informacija.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik čestitao je rukovodstvu i svim zaposlenim u Novinskoj agenciji Republike Srpske - SRNA krsnu slavu Blagovijesti i 30 godina rada, sa željom da nastavi da se razvija i modernizuje kako bi doprinijela pravovremenom informisanju u Republici Srpskoj i regionu.

Dodik je naglasio da je SRNA rasla i stasavala sa Republikom Srpskom, te da je uprkos svim izazovima opstajala na medijskoj sceni i opravdala ulogu kredibilne novinske agencije, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

"Svim zaposlenim u Novinskoj agenciji Republike Srpske najiskrenije čestitam veliki jubilej, 30 godina rada, i krsnu slavu Srne - Blagovijesti. Želim vam mnogo uspjeha u ličnom i profesionalnom životu i radu", naveo je Dodik u čestitki

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović takođe je uputila čestitiku, ističući da je ova agencija, kao vjerodostojan tumač i hroničar duha vremena, nezaobilazan servis informativnog sistema Srpske, prepoznatljiva i respektabilna.

Cvijanovićeva je napomenula da SRNA, kao jedna od najstarijih i najznačajnijh medijskih institucija Republike Srpske, ove godine obilježava veoma značajan jubilej i istakla da je Agencija opravdala svoju ulogu.

"Prva medijska kuća u Republici Srpskoj, osnovana 7. aprila 1992. godine s ciljem probijanja medijskih blokada, borbe za istinu i emitovanja provjerenih i potvrđenih informacija, opravdala je svoju ulogu. Danas, tri decenije kasnije, kao vjerodostojan tumač i hroničar duha vremena, Agencija je nezaobilazan servis informativnog sistema Republike Srpske, prepoznatljiva i respektabilna", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da sa ponosom može da istakne da nacionalni servis Republike uživa povjerenje, što potvrđuje i veliki broj informacija iz svih oblasti života, audio i video izveštaja i fotografija, koje preuzimaju svi mediji u Republici Srpskoj, BiH, regionu i svijetu.

Ona je zahvalila svima koji su proteklih 30 godina ugradili svoje znanje u razvoj Agencije SRNA i dorinijeli promociji i prosperitetu Republike Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je direktoru Novinske agencije Republike Srpske - SRNA Jovanu Cvjetkoviću, urednicima i novinarima ove medijske kuće 30 godina rada, ističući da je Agencija rasla i razvijala se sa svojom Republikom opstajući na medijskoj sceni kao svojevrstan hroničar vremena.

"U svoje lično ime, u ime Vlade Republike Srpske, čestitam Vam jubilarnu 30. godišnjicu od osnivanja SRNE. U protekle tri decenije prešli ste dug put - od teških ratnih vremena kad se radilo u izuzetno teškim uslovima do današnje savremene novinske agencije koja se uspješno nosi sa izazovima koje nameće vrijeme savremenih komunikacija", navodi se u čestitki predsjednika Vlade Srpske.

Višković je naglasio da će Vlada Republike Srpske i dalje biti čvrst oslonac SRNI u njenim nastojanjima da daljom modernizacijom i tehnološkim unapređenjima hvata korak sa vremenom, uspješno se noseći sa izazovima savremenih načina komunikacije.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je u svojoj čestitci rekao je : "Ovaj veliki jubilej je prilika da izrazim zahvalnost onima koji su na Blagovijesti, 7. aprila 1992. godine, imali viziju i osnovali prvu novinsku agenciju Republike Srpske. SRNA je od prvog dana sa Republikom Srpskom, stasavala je uz nju i od najtežeg, ratnog perioda, do danas bila i ostala na putu istine"

On je naglasio da je tačnim, pravovremenim i provjerenim informacijama SRNA izgradila ugled pouzdane i profesionalne novinske agencije, koja je u službi blagovremenog i objektivnog informisanja građana.

"Posebno priznanje vam odajemo na tome što ste u proteklih 30 godina, poštujući najviše etičke novinarske principe, stekli veliko povjerenje građana. Sa željom da i u narednom periodu svojim profesionalnim pristupom nastavite da ostvarujete zapažene rezultate, čestitam vam značaj jubilej i krsnu slavu", navodi se u čestitki predsjedavajućeg Savjeta ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana