Srednja škola unutrašnjih poslova otvorila vrata novoj generaciji đaka (FOTO, VIDEO)

Danijela Bajić
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Podizanjem zastave i intonacijom himne Republike Srpske od septembra dan će započinjati još jedna generacija učenika Srednje škole unutrašnjih poslova koji ljubav prema uniformi nose od malih nogu, a sve sa željom da služe otadžbini i svom narodu.

Ova, deseta po redu, klasa učenika Srednje škole unutrašnjih poslova će, kao i njihove godinu dana starije kolege, po završetku školovanja steći zvanje policajac - tehničar za policijske poslove, a mnogi od njih već maštaju da nakon srednjeg obrazovanja školovanje nastave na Vojnoj akademiji u Beogradu ili Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Jedna od njih je sedamnaestogodišnja Mateja Lugonjić iz Dervente koja je Gimnaziju zamijenila Srednjom školom unutrašnjih poslova. Ljubav prema policiji, kaže, rodila se još dok je bila četvrti razred osnovne škole.

- Od momenta kada nas je policija zaustavila u redovnoj kontroli ne prestajem da razmišljam o plavoj uniformi. To je za mene bila ljubav na prvi pogled. I što sam bila starija, više sam se interesovala. Najviše me privukla odanost otadžbini i pomaganje ljudima. I sigurna sam da će od nas red i disciplina koja ovdje vlada napraviti dobre ljude - kazala je Lugonjićeva koja sa nestrpljenjem čeka početak nastave. 

Uzbuđenje ne krije ni Banjalučanin Damjan Jović koji takođe ističe da ljubav prema policijskom pozivu traje od malih nogu.

- Želja mi je da jednog dana budem na čelu sektora koji rješava slučajeve organizovanog kriminala. Svakako planiram da se upišem na fakultet, koji će mi to i omogućiti - kazao je Jović dodajući da mu se sviđa režim rada ove škole i internata, u kojem boravi od srijede. 

 

Načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Mile Šikman s ponosom je istakao da bi ove godine u klupe trebalo da sjedne oko 180 đaka, koji će biti raspoređeni u sedam odjeljenja, koliko ih ima i u starijoj generaciji, koja je obrazovanje u ovoj školi započela prošle godine.

- Ono što našu školu izdvaja od drugih jeste specifičan način školovanja, kao što su grupa stručnih predmeta i internatski tip boravka, koji karakteriše dnevni raspored rada. To znači da naši učenici ustaju ujutru u šest časova i obavljaju fiskulturu, nakon čega odlaze na doručak. Imaju i jednu aktivnost na koju smo svi posebno ponosni, a to je podizanje zastave i intoniranje himne Republike Srpske  - rekao je Šikman.  

Dodao je da je prethodna generacija, koja je sada četvrti razred, ispunila sva očekivanja. 

- Nakon godinu dana školovanja i njihovi i naši utisci su pozitivni. Posebno im se svidjela praksa u policijskim upravama i stanicama u Srpskoj. Đaci su govorili da im je to najbolji dan u životu, jer su u policijskoj uniformi imali priliku da zajedno sa policijom obavljaju redovne poslove i zadatke - istakao je Šikman i dodao da im pozitivne reakcije đaka daju dodatni vjetar u leđa da još više rade na unapređenju obrazovanja u ovoj školi.

VANNASTAVNE AKTIVNOSTI

Mile Šikman kaže da su đacima ove škole dostupne i brojne sekcije, u koje se rado uključuju.

- Mnogi naši učenici se bave sportom. U školi im je dostupno od borilačkih sportova do atletike.  Takođe, imali smo jednu sekciju na kojoj su pokazali izuzetnu kreativnost i ostvarili zapažene rezultate - kazao je Šikman. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana