Srcem za djecu oboljelu od raka: Mozzart uputio donaciju Roditeljskoj kući u Sarajevu

Mozzart
Srcem za djecu oboljelu od raka: Mozzart uputio donaciju Roditeljskoj kući u Sarajevu

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra" Banja Luka i Udruženje „Srce za djecu oboljelu od raka" iz Sarajeva već godinama su uz male heroje koji biju svoje najteže bitke. Ova udruženja vode Roditeljske kuće u Banjoj Luci, Sarajevu i Tuzli, u okviru kojih nude smještaj i podršku oboljeloj djeci i njihovim porodicama. Svim srcem uz njih je stala i kompanija Mozzart, koja je pokrenula projekat „Roditeljske kuće u BiH" i prvu donaciju uputila na sarajevsku adresu.

„Nama je podrška zajednice i društveno odgovornih kompanija od izuzetnog značaja. Posebno smo srećni što kompanija Mozzart podjednako pomaže u oblastima sporta, obrazovanja, zdravstva... Ova novčana donacija nam znači kao pomoć našim korisnicima, ali i zbog činjenice da nam podrška iz Mozzarta stiže u kontinuitetu i da osluškuju potrebe naše djece. Hvala im na tome", poručio je Fikret Kubat, predsjednik Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka", Sarajevo.

 

Ovo udruženje okuplja više od 500 članova, među kojima su djeca oboljela od raznih malignih oboljenja i njihove porodice. Već dvije decenije im kontinuirano pružaju podršku kroz brojne velike projekte, kao što su Roditeljska kuća, Moja kosa- tvoja kosa, organizaciju humanitarne trke "Zlatni krug" u okviru "Zlatnog septembra" - Međunarodnog mjeseca podizanja svijesti o dječjem raku, te program psihosocijalne podrške.

 

Prije osam godina, u Sarajevu su otvorili prvu Roditeljsku kuću u BiH za besplatan kontinuirani smještaj djece oboljele od raka, koja se liječe na Hematoonkološkom odjelu Pedijatrijske klinike Jezero KCUS-a, kao i njihove porodice. Osim smještaja, porodicama besplatno obezbjeđuju osnovne životne namirnice, higijenske potrepštine i psihosocijalnu podršku, te sve ono što je neophodno i ključno za što lakši put do potpunog izliječenja djeteta.   

Roditeljska kuća na Betaniji trenutno je krov nad glavom za sedam porodica, kojima pružaju sve što je potrebno dok traje bolničko liječenje mališana, ali i do pet godina po izlasku iz smještaja. Udruženje „Srce za djecu odoljelu od raka" sve aktivnosti provodi zajedno sa medicinskim radnicima koji su, kažu, njihovi heroji. A uz male heroje u kontinuitetu je i društveno odgovorna kompanija Mozzart koja im je i ranije pružala podršku, a uskoro će donacijama podržati i mališane smještene u Roditeljskim kućama u Tuzli i Banjoj Luci.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana