Srbima u Srpskoj i FBiH za projekte stiže još 150.000 maraka iz Vojvodine: Ideje za bolje sutra postaju stvarnost

Milijana Latinović
Srbima u Srpskoj i FBiH za projekte stiže još 150.000 maraka iz Vojvodine: Ideje za bolje sutra postaju stvarnost

NOVI SAD, BANjALUKA - Vojvođanski Fond za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu još jednom je pružio bratsku ruku podrške sunarodnicima sa ove strane Drine i za projekte u osam lokalnih zajednica obezbijedio devet miliona dinara (oko 150.000 maraka).

Molbe predstavnika institucija i udruženja iz lokalnih zajednica u Srpskoj i FBiH nisu prošle neopaženo, a zahvaljujući sredstvima koja je ovaj fond dobio od Pokrajinske vlade, ideje kojima žele poboljšati uslove za opstanak i ostanak stanovništva u svojim opštinama ugledaće svjetlost dana. Direktor fonda Duško Ćutilo podsjetio je da je fond krajem prošle godine dobio novu nadležnost, a to je saradnja sa Srbima u regionu, te da se na ovaj način još jednom potvrđuje cilj i smisao svega što rade.

- Želimo na što konkretniji i sveobuhvatniji način uspostaviti saradnju sa Srbima koji žive u zemljama regiona. Ovo je samo jedan u nizu projekata kojim želimo pomoći institucijama i organizacijama u Srpskoj i FBiH - istakao je Ćutilo za “Glas Srpske” i dodao da će ugovore potpisati danas u zgradi Pokrajinske vlade u Novom Sadu. Potpisivanju će prisustvovati i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Predstavnik roditelja djece sa poteškoćama u razvoju iz trebinjskog Udruženja “Sunce nam je zajedničko” Mijat Šarović istakao je da će zahvaljujući ovoj pomoći kupiti opremu za dio prostorija u novoizgrađenom dnevnom centru.

- Nastojaćemo da opremimo senzornu sobu, da nabavimo opremu za fizikalnu terapiju i sve što budemo mogli kako bismo obezbijedili što bolje uslove za djecu i omladinu - rekao je Šarović, koji je i koordinator projekta. Dio novca za izgradnju dnevnog centra za oko 130 djece i omladinaca sa poteškoćama u razvoju u Trebinju obezbijeđen je na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima”.

Pomoć stiže i u Eparhiju bihaćko-petrovačku, tačnije u pravoslavni manastir Veselinje u Glamoču.

- Ovo je veliki korak. Cilj nam je da zgrada nekadašnje osnovne škole u Glamoču, koja je u ruševnom stanju, bude obnovljena i da ima prosvjetni karakter i čini cjelinu sa manastirom, kako je oduvijek i bilo. Na korist i blagoslov svih nas u Glamoču pa i cijeloj zapadnoj Krajini, biće to kulturni centar i manastirski konak - rekao je protojerej Srđan Belenzada.

Projekti koji su podržani

28.278 KM - Opština Foča za fudbalski teren

24.951 KM - Udruženje “Sunce nam je zajedničko” Trebinje

19.960 KM - Srpska pravoslavna crkvena opština Doboj za izgradnju pomoćnih objekata u porti hrama Svetih apostola Petra i Pavla

16.634 KM - Dom zdravlja Nevesinje za nabavku terenskog vozila za prevoz dijaliznih pacijenata

16.634 KM - Srpski pravoslavni manastir Veselinje iz Glamoča

16.634 KM - Udruženje građana “26. mart” iz Banjaluke za izgradnju spomenika u porti manastira Glogovac

14.970 KM - Dobrovoljno vatrogasno društvo Pelagićevo za nabavku opreme

9.980 KM - Srpsko građansko udruženje Posavina iz Odžaka za rekonstrukciju društvenog doma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana