Srbima u Lukavcu zabranjeno i druženje!

Marijana Miljić Bjelovuk
Srbima u Lukavcu zabranjeno i druženje!

LUKAVAC - Inspektori grada Lukavca iznenada su zabranili gradnju objekta za okupljanje protjeranih Srba ozrenskog kraja u Brijesnici Gornjoj, a kao razlog za to naveli su da je zloupotrijebljen novac u te namjene dobijen od federalnog Ministarstva raseljenih i izbjeglih, iako iz njihove kase za te svrhe nije uplaćeno apsolutno ništa.

Član Zavičajnog udruženja građana Brijesnica Gornja Lazo Tripunović ispričao je “Glasu” da svake godine protjerani Srbi iz tog kraja imaju redovno okupljanje u Brijesnici Gornjoj polovinom septembra.

- Ove godine nam je po redu deseti sabor. Do sada smo se okupljali pod šatorom koji smo postavljali, a lani smo se dogovorili da postavimo nadstrešnicu, odnosno da izlijemo ploču i stubove i da na kraju stavimo krov. Na tom mjestu postavljali smo i krst, jedan je slomljen, drugi presječen pa smo sada ponovo postavili novi. Taj prostor je pripadao školi - kazao je Tripunović.

Na prošlogodišnjem okupljanu, navodi, bili su prisutni i načelnici Vukosavlja i Petrova, koji su tada izrazili želju i volju da im pomognu u vezi sa gradnjom pomenutog objekta.

- Oni su i uplatili donaciju u te namjene, a ostatak novca obezbijedili su Srbi porijeklom iz Gornje Brijesnice. Međutim, u dopisu inspektora u Lukavcu stoji da smo mi zloupotrijebili dobijeni novac od federalnog Ministarstva za izbjegla i raseljena lica. Nismo mi od njih dobili niti jednu marku. Obraćali smo im se za pomoć, ali nikada nismo ništa dobili. To nas sada zbunjuje. Objekat je na ruševini škole, a okolo nema žive duše - naveo je Tripunović.

Naglasio je da je o ovom pitanju kontaktirao i gradonačelnika Lukavca Edina Delića koji im je odgovorio da dođu kod njega i da razgovaraju o ovoj temi.

- Taj sastanak ćemo vjerovatno održati idućih dana i vidjećemo o čemu se radi. Ne znamo šta je cilj svega i ko je uopšte prijavio nelegalnu gradnju - zaključio je Tripunović.

I u Odboru za zaštitu prava Srba u FBiH ogorčeni su ovim potezom gradskih vlasti u Lukavcu.

- Ovo je samo još jedan u nizu pritisaka na srpski narod ozrenskog kraja.  Ovim potezom šalju jasnu poruku da na Ozrenu Srbi ništa ne mogu graditi niti se okupljati. Takođe, zemljište na kojem grade objekat je u zemljišnoj knjizi upisano u korist Srbina - rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović i dodao da su pojedinci iz Lukavca željni demonstriranja sile nad Srbima kojima su muslimani 1995. godine sve srušili i popalili.

Popaljene kuće

U mjesnoj zajednici Brijesnica Gornja prije rata živjelo je 560 Srba, a danas ih nema niti jednog. Muslimanska vojska je tokom rata u toj mjesnoj zajednici popalila oko 160 kuća i 300 pomoćnih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana