Srbi u FBiH proslavili Božić

Srna
Srbi u FBiH proslavili Božić

DRVAR,SARAJEVO, MOSTAR - Božićna liturgija jutros je služena u Hramu Svetog Save u Drvaru u prisustvu vjernika, te uz poruke mira, radosti i sloge.

Drvarčani rasuti širom svijeta došli su u zavičaj da sa najmilijima dočekaju Božić.
Parohijski Hram Svetog Save sagrađen je od tvrdog materijala 1890. godine, na mjestu prvobitne drvene crkve, za koju se ne zna kada je podignuta.  

Sarajevo

 U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu služena je božićna liturgija u prisustvu malobrojnih Srba koji žive u tom gradu.
Liturgiju je služio sveštenik Vladimir Stupar, koji je potom pročitao poslanicu Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Patrijarh Porfirije je u Božićnoj poslanici poručio da nas rađanje Bogočovjeka poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima.

Mostar

Mostarski pravoslavci Božić su dočekali na ponoćnim liturgijama koje su služene u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru, u Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju i u Manastiru Žitomislić.
Božićnu liturgiju u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Mostaru /Staroj crkvi/ služili su mostarski sveštenici Radivoje Krulj i Duško Kojić koji su poručili da svi hrišćani treba da izađu radosni iz te noći i da uđu srećni u novu godinu, tako da se ne plaše nikada ničega.

Poručili su ljudima da zagriju svoja srca i otvore ih za Boga, za svoje bližnje i za sve oko sebe, te radost Božića podijele međusobno i sa svojim prijateljima, komšijama i sugrađanima.

“Da kada izađemo iz ovoga Hrama grlimo cijeli svijet, svakog čovjeka, da se svima radujemo i da izađemo bolji, da u pećini našeg srca upalimo vatru kako bi ono uvijek bilo toplo i kako bi se u njega mogao nastaniti bogomladenac Isus i kako bi bilo mjesta za sve dobre ljude”, rekao je sveštenik Kojić.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Katoličke crkve koji su došli da čestitaju Božić.

U Hramu Vaznesenja Gospodnjeg u Bijelom Polju liturgiju je služio sveštenik Nebojša Radić, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Blagaju sveštenik Branimir Borovčanin i u Manastiru Žitomislić iguman Danilo Pavlović.

Iguman Danilo rekao je da je Božić najradosniji praznik jer je Bog postao jedan od nas, sišao sa svoje visine i svoga Božanstva i postao čovjek kao i mi.

“Time nas je spasio od bolesti, patnje i svih nemoći. Zato praznujući Božić, mi praznujemo milost i dobrotu Božiju”, poručio je iguman Danilo.

Proslava Božića u Mostaru nastavlja se sutra kada će u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar, Manastira Žitomislić, Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle” biti održan tradicionalni božićni koncert.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana