Srbi su od Kočića naučili koliko vrijede sloboda i otadžbina

Jana Kezić
Foto: V. Tripić

BANjALUKA - Očuvanje slobode i otadžbine, za koju se i sam Petar Kočić borio, je naš najvažniji zadatak.

Zajednička je to poruka zvaničnika, profesora, književnika i umjetnika koji su se danas, tokom svečane akademije na 57. “Kočićevom zboru” obratili mnogobrojnom narodu.

-Srbi su davno naučili da bez otadžbine nema slobode. Zato danas imamo slobodu i otadžbinu - Republiku Srpsku, a koliko je to vrijedno možemo naučiti od Petra Kočića - rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik  na svečanoj akademiji u Stričićima na Manjači.

.Podsjetio je da je ova manifestacija posvećena srpskom narodu koji se bori za opstanak i slobodu i da je jedan od boraca bio i književnik Petar Kočić koji je pisao o slobodi.

- Od Kočića možemo naučiti mnogo. Od nas se traži da se odreknemo Kočića u cjelini, da ne budemo privrženi običajima, krsnoj slavi, sopstvenom identitetu i svemu onome što nas obilježava. Kočić je tu da nam pomogne da ostanemo istrajni - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da otadžbina znači borbu za slobodu i da su to Srbi davno naučili.

- Zato danas imamo i slobodu i otadžbinu - Republiku Srpsku, a koliko je to vrijedno možemo naučiti od Kočića -rekao je Dodik danas u Stričićima na Manjači.

On je istakao da je Republika Srpska nezaobilazan faktor, ponos naroda i veliki uspjeh.

- Ne smijemo zaboraviti generacije koje su stvarale Republiku Srpsku, ali ni one koje je sada brane - istakao je Dodik.

Međunarodne sile, ističe, pokušavaju da nam nametnu različita rješenja kojima bi se odrekli naših vrijednosti, a to znači i Kočića.

On kaže da je potrebno razumjeti sadašnje turbulentno vrijeme i Republiku Srpsku postaviti za budućnost i još jednom ponovio da Republika Srpska ide ka nezavisnosti.

Dodik je podsjetio da su Srbi u prošlom vijeku mnogo stradali, a posebno od onih koje su oslobodili, što, naglasio je, ne smije biti zaboravljeno.

- Zato, ovo vrijeme mora biti vrijeme slobode, u kojem ćemo čuvati sve naše vrijednosti. Trebamo očuvati bratsku saradnju sa Srbijom i Rusijom - rekao je Dodik.

Poručio je da je potrebno sarađivati i sa ostalima u svijetu, ali dostojanstveno.

- Sa svima na Istoku i Zapadu treba razgovarati, ali ne želim da Zapad uvodi sankcije i ponizi Rusiju, što znači da ćemo pratiti samo svoju politiku - zaključio je Dodik.

Bio je više od književnika

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da je malo književnika čije je književno djelo toliko saglasno životu i ličnoj sudbini, kao što je to bilo kod Petra Kočića, koji je bio mnogo više od književnika i pripovjedača.

 Cvijanovićeva je navela da je Kočić istovremeno bio autenični narodni tribun, borac za slobodu i pravdu, čovjek svoga kraja i roda, kako ga je opisivao veliki Ivo Andrić.

-Pisao je i govorio iz srca i duše svog naroda, za čiju slobodu se beskompromisno borio ne štedeći sopstvenu. Proganjan je, hapšen i zatvaran zbog svog oštrog pera kojim je drmao temelje okupacione vlasti u tadašnjoj BiH. Nije pristajao na kompromise, niti prihvatao okupacione upravnike pod izgovorom političke realnosti. Nije se dodvoravao Benjaminu Kalaju, iako je bio svjestan sile koja je iza njega stajala - podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je Kočić bio spreman da podnese žrtvu u borbi za slobodu svog naroda bez obzira na cijenu i posljedice koje su za njega bile fatalne.

-Umro je mlad, ne dočekavši 40. rođendan, niti slobodu svoje otadžbine. Za sebe je pred sam kraj života govorio „u ropstvu se rodih, u ropstvu živjeh, u ropstvu i umrijeh“. Ali, slobodarski plamen koji su zapalili velikani poput Kočića održao se kroz generacije i utkan je u temelje Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

I zato ni danas, ukazala je predsjednik Srpske, nemamo pravo na izgovore u odbrani naše Republike i mukom stečene slobode.

-Nemamo pravo da ćutimo, dok neki novi Kalaj nepozvan i ničim izazvan najavljuje reviziju istorije u našim školama. Nemamo pravo da nijemo posmatramo proces razvlašćivanja Republike Srpske, oduzimanje naše imovine i Ustavom zagarantovanih prava - poručila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da i danas, kao i u Kočićevo doba, žele da nas ubijede da ovdje žive ljudi koji nisu zreli za demokratiju i samostalno upravljanje, već da nam je i u 21. vijeku neophodan politički staratelj iz inostranstva.

-Dužni smo da se suprotstvimo takvom, podcjenjivačkom odnosu prema našem narodu koji je slobodu platio najskupljom mogućom cijenom. I nije sporna naša opredijeljenost da hrabro koračamo u budućnost, zajedno sa drugima u BiH. Mir je naš imperativ, jer kao narod dobro znamo koliko su pogubne bilo kakve alternative. Ali, na tom putu ni po koju cijenu nismo spremni da zaboravimo našu prošlost i odreknemo se Republike Srpske - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sadašnja generacija koja predvodi Republiku Srpsku iza sebe ostavila velika djela, što znači razvoj i napredak Srpske.

Ona je naglasila da je Republika Srpska jedini garant našeg opstanka i to nije nikakva politička floskula, već istorijski utemeljena činjenica.

-Uvjerena sam da bi Kočić bio ponosan na našu i na svoju Republiku Srpsku, u koju je utkao svoje besmrtno nasljeđe. I zato će njegova djela živjeti vječno, baš kao i naša otadžbina! Živjela sloboda, živjela Republika Srpska! - rekla je predsjednik Srpske.

Svečanu akdemiju zdravicom je otvorio predsjednik organizacionog odbora manifestacije i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković  koji je istakao je da se 57 godina slavi Kočić - junak, tribun, pisac i borac za slobodu.

-Srpski narod treba da ljubi istinu, pravdu i slobodu i sve što su univerzalne vrijednosti za koje se zalagao tribun Petar Kočić. Ko iskreno ljubi istinu, slobodu, otadžbinu, savremen je u svakom dobu. Otadžbina mora imati budućnost, za šta se zalagao i Kočić - rekao je na svečanoj akademiji i napomenuo da srpski narod treba da nastavi da baštini vrijednosti o kojima je pisao Kočić.

Anušić

Književnik Anđelko Anušić, kojem je danas uručena Kočićeva nagrada, istakao je da se prevashodno bavi temama Krajine i života srpskog naroda na tom prostoru.

-Zato sam izuzetno počastvovan što sam dobio ovu nagradu - rekao je Anušić.

On je izrazio zadovoljstvo što je dobitnik Kočićeve nagrade.

-I ranije sam dobijao značajne nagrade, ali Kočićeva nagrada je prestižna - istakao je Anušić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana