Srbi iz Kanade sa 15.500 dolara podržali izgradnju spomen-kapele u Stogu

SRNA
Srbi iz Kanade sa 15.500 dolara podržali izgradnju spomen-kapele u Stogu

VOZUĆA - Srbi iz Kanade su dobrovoljnim prilozima sa 15.500 dolara podržali izgradnju Spomen-kapele u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Stogu kod Zavidovića i ta sredstva su većinom utrošena u izgradnju temelja, rekao je Srni paroh zavidovićki protojerej-stavrofor Zoran Živković.

"Naš veliki prijatelj, zemljak, brat i saslužitelj, sveštenik Jovan Marjanac – sekretar Eparhije kanadske i paroh u Kičineru, u 2023. godini pokrenuo je akciju prikupljanja sredstava za potrebe izgradnje Spomen-kapele u porti hrama Svetog velikomučenika Georgija u Stogu u kojoj je sakupljeno 15.470 kanadskih dolara.

Akcija prikupljanja priloga vođena je uz podršku udruženja Srpska bratska pomoć iz Misisage", naglasio je prota Živković. On je rekao da su navedena novčana sredstva prebačena Crkvenoj opštini Stog, od kojih je većim dijelom finansirana izgradnje temelja za kapelu.

"Svim priložnicima, našim prijateljima iz Kanade koji su, uz posredovanje oca Jovana podržali dosta projekata koje vodi naša crkva na području Zavidovića, iskreno zahvaljujem na dobrovoljnim prilozima. Veliko hvala ocu Jovanu Marjancu na trudu, organizaciji i ličnom prilogu, kao i svim priložnicima koji su uplatili prilog za izgradnju kapele", rekao je otac Živković.

On je rekao da se aktivnosti na izgradnji spomen-kapele nastavljaju, kao i prikupljanje sredstava, te pozvao sve ljude da u skladu sa mogućnostima podrže izgradnju kapele uplatom na broj žiro računa 5520160000448874 Srpske pravoslavne crkvene opštine Zavidovići, svrha uplate - pomoć za izgradnju kapele u Stogu.

Masovno stradanje Vozućana dogodilo od 10. do 24. septembra 1995. godine, usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda "El mudžahedin", te NATO bombardovanja, potpomognuto njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskog kontingenta međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga. Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenja Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana