Srbačke domaćice šire asortiman: Ljuti pekmez i voćni preliv čekaju kupce

D. J.
Srbačke domaćice šire asortiman: Ljuti pekmez i voćni preliv čekaju kupce

SRBAC - Nakon krajiških kuća u Banjaluci i Trebinju, specijaliteti i kozmetički preparati srbačkih domaćica naći će se i u ponudi Kuće Lijevča i Potkozarja iz Gradiške, a novi proizvodi koje pripremaju uskoro će pronaći put i do kupaca širom BiH.

Predsjednica udruženja Vesna Smiljanić kaže da će gradiški gurmani imati priliku da isprobaju njihove proizvode na sajmu koji će biti održan krajem juna u Kući Lijevča i Potkozarja, a zatim će se naći i u redovnoj ponudi ovog prodajnog objekta.

- Na policama će se naći ekstra džem od jagoda, malina, šljiva i šipka i domaći ajvar, a moći će se kupiti i naši sapuni, medenjaci i ulje od kantariona i gaveza. Svi proizvodi su prošli potrebne analize i pokazali besprijekoran kvalitet - rekla je Smiljanićeva.

Dodala je da su proteklih mjeseci vrijedno radili na izradi novih proizvoda, kao što su voćni preliv od jagode i ulje od lavande i ruzmarina. U ponudu su uvrstili i domaće rezance za supu i kukuruzno brašno od bjelčića, koje izrađuje njihova članica Milka Stanković.

Ono što će posebno zaintrigirati njihove kupce je novi ljuti pekmez od habanero čili paprika.

- Odlučili smo se da napravimo ovu neuobičajenu kombinaciju slatkog i slanog da bismo vidjeli kako ljudi reaguju. Za sada planiramo manje količine, koje ćemo prvo predstaviti na sajmu u Mostaru od 22. do 24. juna, a ako budu pozitivne reakcije, krenućemo sa većom proizvodnjom. Iako nisam ljubitelj ljutog, meni se ova kombinacija baš svidjela - rekla je Smiljanićeva.

U saradnji sa udruženjem “BH Craft” nedavno su održane radionice za pletilje gdje je jedan broj njihovih članica dobio mogućnost da radi proizvode za njihove potrebe.

- Oni šalju materijal, a naše žene pletu i zauzvrat će dobiti honorar. Nadam se da će se barem jedan broj njih opredijeliti da trajno radi za ovo udruženje i popravi kućni budžet - kaže Smiljanićeva.

Do kraja juna dobile su pozive da izlažu na zboru u Prnjavoru, sajmu “Denarius” u Gradišci i sajmu “Dani trešnje” u Mostaru, a prenijeće i svoja iskustva u pravljenju zimnice udruženjima iz Ribnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana