Spriječiti svaki vid nasilja nad maloljetnicima

Srna
Foto: Bljesak.info

BANjALUKA - Udruženje građana za promociju umjetnosti, nauke, kulture i sporta "Punks" iz Banjaluke pozvalo je nadležne institucije da pojačaju nadzor i brigu o maloljetnim osobama, kako bi bio spriječen svaki oblik nasilja nad njima.

Predsjednik Udruženja Darko Ratković rekao je Srni da je slučaj obljube nad djetetom mlađim od 15 godina u Dječijem domu "Rada Vranješević" ukazao na to da je neophodno da cijelo društvo aktivnije učestvuje u kreiranju javnog mnjenja i odbrani dječijih prava.

"Pozivamo međunarodne organizacije, novinare, posebno strukovna udruženja iz Republike Srpske da javno osude ovakva zlodjela i postupke, jer im je to moralna obaveza, a ne samo statutarna ili formalna", naveo je Ratković.

On je istakao da Udruženje "Punks" kao organizacija civilnog društva i organizacija za mlade, najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, a posebno posljednja dešavanja u Dječijem domu "Rada Vranješević".

"Pozivamo odgovorne političare i nosioce funkcija u javnim ustanovama, pravosudne i istražne organe da se odgovorno i savjesno odnose i postupaju prema mladima u Republici Srpskoj, te najugroženijim maloljetnim licima koja nemaju staratelja ili roditelja", rekao je Ratković.

On je dodao da očekuje pojačan nadzor i brigu, posebno Centra za socijalni rad Banjaluka, koji treba da ojača svoje stručne kapacitete, kao i nadležnog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Srpske.

Ratković je poručio da Udruženje nikada neće prećutati ovakav vid nasilja nad mladima u Srpskoj, jer se na ovaj način ne grade društvene i porodične vrijednosti za koje se bori.

Okružni sud u Banjaluci odredio je pritvor do mjesec dana muškarcu čiji su inicijali A.K. zbog osnovane sumnje da je počinio obljubu sa djetetom mlađim od 15 godina.

Branilac osumnjičenog Marko Mikeš rekao je da jednomjesečni pritvor određen portiru Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" čiji su inicijali A.K. /42/ iz Banjaluke zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju štićenicu ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana