Sporni napitak podigao Hrvatsku na noge: Ima li u Srpskoj razloga za strah

Anita Janković Rečević
Foto: Pixabay

Sporni napitak, koji je do sada ugrozio zdravlje nekoliko osoba u Hrvatskoj, izazvao je zeblju i u Republici Srpskoj.

Međutim, nadležni uvjeravaju da razloga za strah nema.

Republički inspektor za hranu izvršio je kontrolu kod uvoznika i distributera za napitak kompanije "Coca-cola" Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate i uvidom u poslovnu dokumentaciju utvrđeno je da sporni proizvod u prethodnom periodu nije plasiran na tržište Republike Srpske.

Kako prepoznati da ste popili sumnjivo piće i kako reagovati

Istakli su to za "Glas" u Inspektoratu RS navodeći da im je Agencija za bezbjednost hrane BiH, koja je član RASFF-a, evropskog sistema brzog obavještavanja o zdravstveno neispravnoj hrani i hrani za životinje, kao mjeru predostrožnosti dostavila obavještenje o slučajevima oštećenja zdravlja kod potrošača u Hrvatskoj koji su konzumirali sporni napitak.

- S tim u vezi, republičkim inspektorima za hranu koji vrše nadzor u spoljnotrgovinskom prometu na graničnim prelazima i carinskim ispostavama u Republici Srpskoj, naloženo je da ukoliko uoče pošiljku ovog proizvoda prilikom uvoza, obavezno izvrše kontrolu i uzorkovanje za laboratorijsku analizu – rekli su u Inspektoratu RS.

Trgovci uklanjaju sporne proizvode s polica u Hrvatskoj

Dodaju i da je inspektorima za hranu na nivou jedinica lokalne samouprave naloženo da u redovnim kontrolama u unutrašnjem prometu i trgovačkim objektima obrate pažnju da li se ovaj proizvod nalazi u prometu.

Podsjećamo, u Hrvatskoj su četiri osobe hospitalizovane zbog sumnje da su se otrovale gaziranim pićem - tri u Zagrebu i jedna u Rijeci. Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata Hrvatske je zbog toga naložila privremeno zabranu stavljanja u promet i povlačenje sumnjivih proizvoda marke "Romerquelle" sa tržišta.

Upozorenje iz Hrvatske: Ne konzumirati gazirana pića, već piti vodu

Zabrinjavajuće: U Hrvatskoj i četvrti slučaj trovanja gaziranim pićem

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana