Sporazumom o saradnji sa ruskim univerzitetom do studentske razmjene

Srna
Sporazumom o saradnji sa ruskim univerzitetom do studentske razmjene

BANJALUKA - Uralski federalni univerzitet Ruske Federacije danas bi trebao potpisati sporazum o saradnji sa univerzitetima Republike Srpske koji će omogućiti studentsku razmjenu, naučnu saradnju i zajedničko objavljivanje naučnih radova, rekao je rektor ovog ruskog univerziteta Viktor Kokšarov.

Kokšarov je naveo da se tokom dosadašnjih neformalnih sastanaka između predstavnika Uralskog federalnog univerziteta i Univerziteta u Banjaluci došlo do zaključaka da je potrebno otvoriti mogućnosti raznih vidova studentske razmjene kao što su ljetnje i zimske škole.

“Ako govorimo o naučnom dijelu, kod nas postoje mnogi istraživački centri i želimo da naše partnere iz Republike Srpske upoznamo s tim jer smo vodeći u toj oblasti. Naučna istraživanja se odnose na elektrotehniku, elektroenergetiku, politikologiju, psihologiju i digitalizaciju”, rekao je Kokšarov.

On je dodao da bi se saradnja trebala odvijati i u oblasti razvoja novih tehnologija i rješenja koje će biti na dobrobit poslovnih zajednica Republike Srpske i Ruske Federacije.

“Vidimo da u Republici Srpskoj postoji veoma veliki interes za studije /na Uralskom federalnom univerzitetu/, u tome vidimo potencijal koji će se u budućnosti i razvijati. Već postoji određen program u Ruskoj Federaciji za obrazovanje stranih studenata i taj program uključuje jedan vid stipendiranja. Sa druge strane, mi smo spremni da ostvarimo ovaj drugi vid studentske razmjene direktno, kako bi studenti mogli da dobiju čak i dvostruke diplome”, rekao je Kokšarov.

Delegacija Uralskog Federalnog univerziteta, dodao je Kokšarov, danas će se sastati sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom i predstavnicima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske.

“Tokom sastanka sa rektorom biće potpisan sporazum o saradnju dva univerziteta, odnosno Uralskog federalnog univerzitreta i univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu”, naveo je Kokšarov.

On je dodao da su članovi ruske delegacije juče imali neformalni sastanak sa predstavnicima Univerziteta u Banjaluci i Prirodno matematičkog fakulteta, te prisustvovali konferenciji posvećenoj Danu srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

“Pod utiscima su svega što su viđeli i kako su ih primili”, dodao je Kokšarov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana