Spoljnotrgovinska komora: Prikupljanje prijedloga za dopunu odluke o suspenziji i smanjenju carina

Srna
Spoljnotrgovinska komora: Prikupljanje prijedloga za dopunu odluke o suspenziji i smanjenju carina

SARAJEVO- Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Privrednim komorama Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ od danas kreće u proces prikupljanja prijedloga za dopune odluke o privremenoj suspenziji i smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba za ovu godinu.

Ukoliko za potrebe vlastite proizvodnje iz zemalja sa kojima BiH nema potpisane trgovinske sporazume kompanije uvoze određenu sirovinu ili repromaterijal, a da istovremeno u BiH ne postoji proizvodnja takve sirovine ili materijala, onda je moguće da se na taj proizvod odobri totalna suspenzija ili određeno smanjenje carinske stope, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Komora je pozvala sve privredne subjekte da do 20. aprila dostave prijedloge tarifnih brojeva sirovina i materijala koje koriste u procesu vlastite proizvodnje, a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda, te da ne dostavljaju prijedloge koji se tiču tarifnih oznaka koje su već obuhvaćene Odlukom.

Ukoliko kompanija prvi put predlaže tarifni broj potrebno je Spoljnotrgovinskoj komori BiH dostaviti osnovne informacije o firmi, puni naziv proizvoda prema carinskoj nomenklaturi i iznos plaćene carine za navedeni proizvod u 2022. godini, opis proizvodnje, kao i informacije o tome koliko će umanjenje carinskih troškova uticati na poslovanje kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana