Sokočanka novi urednik "Pravoslavlja"

Srna
Sokočanka novi urednik "Pravoslavlja"

BEOGRAD - Olivera Jovanović iz Sokoca novi je glavni i odgovorni urednik "Pravoslavlja", novina Srpske Patrijaršije, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sveti arhijerejski sinod na mjesto urednika postavio je Jovanovićevu, dosadašnjeg ko-urednika, na prijedlog Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija.

Jovanovićeva, koja je radila i u Međureligijskom vijeću BiH, potiče iz poznate svešteničke porodice Ljubinac. Poslije osnovne škole na Sokocu, završila je Prvu gimnaziju u Sarajevu i Bogoslovski institut Srpske pravoslavne crkve u Beogradu.

U braku je sa sveštenikom Vanjom Jovanovićem i ima sinove Vasilija, Matiju i Zorana, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Njen prvi tekst "Veronauka na Romaniji" objavljen je u "Pravoslavlju" 1996. godine. Posebno se angažovala u istraživanju čuvenih srpskih porodica koje su ostavile istorijski pečat u Sarajevu, kao i u procesima popisa i povratka imovine SPC.

Na poziv tadašnjeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, 1998. godine se vraća u Sarajevo i

od tada do danas Crkva joj povjerava niz odgovornih dužnosti i poslova vezanih za misiju i međureligijski dijalog na lokalnom, regionalnom i globalnom nivou.

Bila je dio ekspertske grupe Međureligijskog vijeća BiH od 2000. do 2004. godine, a od 2005. do 2021. godine radila je u Međureligijskom vijeću BiH, gdje je zastupala SPC kao stručni savjetnik za međureligijski dijalog.

Crkvu je 2006. godine, kao član delegacije, predstavljala na Skupštini Svjetskog savjeta crkava u Brazilu i na konsultacijama za mirovna razrješenja sukoba koje je održano u Sjevernoj Irskoj u organizaciji Evropskog savjeta crkava.

Kao ekspert, u okviru delegacije Srpske Patrjaršije, učestvovala je u Pravoslavno-muslimanskom dijalogu koji su 2008. godine u Atini organizovali Carigradska Patrijaršija i Svjetsko islamsko misionarsko društvu.

Ko-urednica je Priručnika za vjerske službenike protiv stigmatizacije osoba koje su preživjele silovanje u posljednjem ratu u BiH.

Od decembra 2022. godine radi u Informativno-izdavačkoj ustanovi SPC u Beogradu. Govori engleski i služi se francuskim jezikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana