Smajl Imamović jedini preživio nesreću u rudniku „Kreka“ prije 32 godine: Danas slavim drugi rođendan

GS
Foto: Kliks

TUZLA - Prije tačno 32 godne dogodila se rudarska nesreća u jami Dobrnja Jug u Mramoru kod Tuzle, u kojoj se nalazila najmlađa smjena Rudnika uglja "Kreka". Tom prilikom poginulo je 180 rudara, prosječne dobi 27 godina, a nevjerovatnu sreću da tog 26. avgusta 1990. godine ostane živ jedino je imao Smajl Imamović.

Smrt  je nesrećne rudare zadesila usljed eksplozije oblaka ugljene prašine, do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade, što je pokazala istraga, podsjeća Kliks.

Imamović se od velike tragedije koja je zadesila njegove kolege nije oporavio ni 32 godine kasnije. Grcajući u suzama, danas kaže da mu je 26. avgust zapravo novi dan u kojem slavi svoj rođendan.

-Danas sam ponovo potresen. Nakon nesreće postao sam drugi čovjek zbog svega što se desilo. Žao mi je mladosti koja je poginula. Za tu nesreću niko nije odgovarao zbog korumpiranog sudstva - priča potreseni Imamović.

Samog trenutka nesreće se slabo sjeća, a od smrti spasilo ga je to što nakon detonacije nije udisao otrovni vazduh.

Imamović je i nakon toga ponovo sišao u rudarsko okno. I dalje radi kao rudar, a uskoro bi trebao u zasluženu penziju. Ističe da je stanje u rudnicima i danas teško.

-Mi smo sad građevinska firma. To više nije rudarstvo. Stanje se nije promijenilo i danas je izuzetno teško raditi - nastavlja tegobnim glasom Imamović, dok suze kvase njegovo lice.

Iza poginulih rudara ostalo je 365 djece o kojima se brinuo Fond „26. avgust 1990“. Neki od njih su nakon tragedije stambeno zbrinuti, a 130 porodica odlučilo je uzeti otpremnine.

Među poginulim rudarima bio je Hasan Husejnović kojeg je smrt zadesila u 43. godini, iza njega su ostala supruga, dva sina i kćerka.

-Uvijek je teško bez voljenih, a nakon pogibije oca mi smo na neki način zbrinuti. Ja sam imala 20 godina i završenu Srednju medicinsku školu, a tadašnja socijalna radnica me zaposlila na transfuziji krvi. Najmlađi brat je nakon završene srednje škole dobio posao u rudniku. Nažalost, srednji brat je nezaposlen i demobilisani je borac - kaže nam Hasija Husejnović.

Eksploatacija uglja iz jame Dobrnja Jug zauvijek je okončana nakon velike tragedije, a ulazi u eksploataciono polje onemogućeni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana