Služena liturgija: Pomen i sjećanje na nevine žrtve u Drakuliću kod Banjaluke

GS
Služena liturgija: Pomen i sjećanje na nevine žrtve u Drakuliću kod Banjaluke

U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić služena je liturgija u okviru obilježavanja 82 godine od pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vikarni episkop Sava uz sasluženje više sveštenika Eparhije banjalučke.

Liturgiji su prisustvovali gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, potomci žrtava ustaškog pokolja, stanovnici Drakulića i okolnih sela, te predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, a nakon toga je predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća.

Pomenu će, između ostalih prisustvovati, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić i srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH.

Ustaše su 7. februara 1942. godine na monstruozan način, bez ispaljenog metka, ubile 2.315 Srba, među kojim 551 dijete u banjalučkim naseljima Drakulić, Šargovac, Motike i rudniku Rakovac, piše RTRS.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Miroslava Filipovića iz takozvanog "Tjelesnog zdruga Ante Pavelića", ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe sjekirama, noževima i krampovima, bez ijednog ispaljenog metka.

U romanu "Drakulići" pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana