Služen pomen za stradale u selu Čavaš

Srna
Služen pomen za stradale u selu Čavaš

ČAVAŠ - U selu Čavaš u Popovom polju, jednom od najvećih stratišta srpskog stanovništva u ovom dijelu Hercegovine, danas je služen pomen za 101 mještanina kojeg su prije 80 godina ustaše ubile i bacile u jamu.

Među srpskim porodicama koje su postradale tokom ovog zločina su Mihići, Miloševići, Mijatovići i Miletići.

Tada je ubijeno više od dvije trećine stanovnika ovog mjesta, a pomen im je pored spomen-kosturnice u prisustvu potomaka služio paroh ljubinjski Saša Kojović.

Kojović je rekao da su svi hercegovački mučenici, između ostalih i stradalo stanovništvo iz ovog sela, ove godine uvršteni u diptih svetih.

"Potrebno je da se sjećamo naših svetih mučenika, da učimo našu djecu i potomke o njihovom stradanju, da dolaze na ovakva sveta mjesta", rekao je Kojović.

On je dodao da se njeguje kultura spomena na srpske žrtve koje su stradale 1941. godine u Drugom svjetskom ratu, pa su u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju oslikane freske tih mučenika u znak sjećanja na njihovo stradanje.

Šćepo Milić iz ovog sela, koji živi u Kanadi, svake godine prisustvuje pomenu stradalim. U ovom zločinu je, priča, izgubio 14 članove bliže rodbine.

On je istakao da se ovaj zločin nikada ne može zaboraviti, ali da bi volio da se nikada ne ponovi.

Vlajko Miletić kaže da je to bio stravičan zločin kada je zatrto selo, od 150 mještana ubijeno je 101, odnosno sve što se tada zateklo.

"I staro i mlado, sve je ubijeno i bačeno u jamu na najsvirepiji način. Moj djed je izgubio ženu i četvoro djece. Cjelokupne porodice su stradale", rekao je Miletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana