Služen parastos blaženopočivšem episkopu Atanasiju

Srna
Služen parastos blaženopočivšem episkopu Atanasiju

TREBINjE - U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju jutros je služena Sveta arhijerejska liturgija i jutrenje sa parastosom, povodom dvije godine od upokojenja umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija.

Liturgiju su služili vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, vladika dizeldorfski i njemački Grigorije, arhiepiskop katarski Makarije i episkop novobrdski Ilarion.

Vladika Grigorije rekao je da je blaženopočivši vladika Atanasije cio svoj život bio pomen na Boga i "podsjećanje na život".

Episkop dizeldorfski i njemački naveo je da vladika Atanasije uvijek govorio da su za Boga svi živi.

-Danas kada se prisjećamo tog smirenog monaha i izvanrednog učitelja, treba da se podsjetimo na njegovu ljubav prema istini, što u njegovom slučaju znači ljubav prema Hristu - rekao je episkop Grigorije.

On je dodao da na svijetu ima dosta iskustava ali najvažnije je da nas je upokojeni vladika Atanasije naučio da je potrebno proći i kroz smrt i kroz pakao, ali da nam se nije tu zaustavljati jer je Hristos pobijedio smrt.

Episkop Grigorije je istakao da vladika Atanasije nije gledao zemlju kao što je drugi ljudi gledaju i da je zato tako govorio o Hercegovini, Svetoj gori i cijelom svijetu kao Božijem svijetu.

-Zato je mogao da bude prorok jer je sve vidio kroz Hrista - rekao je u besjedi episkop Grigorije.

Vladika je ukazao da je glas blaženopočivših episkopa Atanasija i mitropolita Amfilohija jači i snažniji od zemaljskog.

U Trebinju se danas završava trodnevno sjećanje na vladiku Atanasija, povodom druge godine od njegovog upokojenja, u okvoru koga su održani bogoslužbeni, bogoslovski, književni i umjetnički sadržaji.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije upokojio se 4. marta 2021. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana