Slobodan i Milinko u "Alumini" decenijama rade bez dana bolovanja

Srna
Foto: srna

ZVORNIK - Dvojica radnika zvorničke kompanije "Alumina" Slobodan Vasilić i Milinko Vidaković više od tri decenije rade bez dana bolovanja.

Vasilić, rukovodilac smjene u pogonu mljevenje boksita i uparavanje, i Vidaković, bravar u radioničkom mašinskom održavanju, rijetki su među zaposlenima u "Alumini" koji u svojoj radnoj karijeri nisu imali nijedan dan bolovanja. Kažu da im je za dobro zdravlja i život pun snage, ispunjen vedrinom i svježinom, pomogao kvalitetan način života, bez alkohola i cigareta. Vasilić 37 godina dolazi iz Šekovića, radi u smjenama, na posao nikada nije zakasnio, a ljekaru, kako kaže, nije išao i ni kada je bio prehlađen.

"Prebolim to u hodu, jer nije bilo većih zdravstvenih problema da bi bih otišao na bolovanje", priča Vasilić i ističe da je fabrika njegova druga kuća, a posao na prvom mjestu. Radni vijek je počeo kao rukovalac tehnološke opreme, a posao koji sada obavlja zahtjeva odgovornost, mobilnost, maksimalnu budnost.

"Imamo dobru ekipu radnika u pogonu, tako da ništa nije teško kad se nalaziš u ovakvom okruženju", naveo je Vasilić i istakao dobru saradnju radnih kolega. Mladim kolegama je poručio da slušaju instrukcije starijih kolega i da steknu volju i odnos prema radu i fabrici u kojoj rade, pa ni rezultati neće izostati. Milinko Vidaković promijenio je nekoliko radnih sredina, ali gdje god je radio, nije odlazio na bolovanje.

"Imam 30 godina radnog staža i nisam imao ni potrebe da odsustvujem sa posla zbog bolovanja", rekeo je Vidaković, koji u mašinskoj radionici opslužuje u završnoj obradi radioničkog mašinskog održavanja. Prvo zaposlenje imao je u zeničkoj "Željezari", a kasnije putem Vojske Republike Srpske jedan period je radio i kao demininer, zatim u Agenciji za obezbjeđenje, a potom u kompaniji "Alumina".

"Zdravlje je najveće čovjekovo bogatstvo, čim ima zdravlja može se i raditi", smatra Vidaković, koji je kao dobrovoljni davalac krvi ovu dragocijenu tečnost dao više od 30 puta. Iz kompnije "Alumina" ističu da Slobodan i Milinko s razlogom ne skrivaju osmjeh sa svog lica. "Možda je tajna u tome što njima zdravstvena knjižica ne treba. Šta drugo, nego im poželjeti da tako i ostane…", navela je Služba za odnose s javnošću zvorničke kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana