Šljivovice će biti i za izvoz

Danijela Bajić
Šljivovice će biti i za izvoz

BANjALUKA - Nakon uspješne berbe šljiva, vlasnici destilerija u Srpskoj zadovoljno trljaju ruke jer će, kako kažu, ove godine flaše napuniti izuzetno kvalitetnom rakijom, koje će dovoljno biti i za strano tržište.

Proizvodnja rakije, kažu u destilerijama, ove godine je poranila, jer su voćari nekih petnaestak dana ranije počeli sa berbom šljiva, koja dugo nije bila kvalitetna kao ovog ljeta.

Suvlasnik i direktor destilerije “Epoha” iz Lopara Bojan Džuveleković kaže za “Glas Srpske” da je bilo mnogo sunčanih dana zbog čega su šljive pune šećera.

- Zbog ranijeg sazrijevanja voća mi smo već u završnoj fazi prerade. Ostala je još jedna sorta, ali i to će u narednim danima biti gotovo. Kvalitet šljiva ove godine je na veoma visokom nivou. Sigurno unazad tri-četiri godine nismo imali ovako dobre plodove, a i količine su zadovoljavajuće - kazao je Džuveleković. Dodao je da, pored domaćeg tržišta, rakiju plasira u Srbiju, Austriju i Švajcarsku, a od jeseni njegova šljivovica trebalo bi da se nađe i na rafovima u Njemačkoj.

- Cijena rakije je na prošlogodišnjem nivou, a litar se kreće od 30 maraka pa naviše, u zavisnosti od sorte voća, godina odležavanja i slično - objasnio je Džuveleković. Dodao je da će u narednom periodu sigurno doći do korekcije cijena rakije, jer teško da se mogu uklopiti, s obzirom na to da su znatno skočili troškovi proizvodnje. Prema njegovim riječima, velike probleme destilerijama zadaju i proizvođači koji rade na crno, čemu bi trebalo stati u kraj.

Vlasnik ugljevičke destilerije “Kristal” Goran Jelkić kazao je da će ove godine njihova rakija prvi put biti plasirana na strano tržište, tačnije u Srbiju.

- Sa proizvodnjom rakije počeli smo prije pet godina. S obzirom na to da rakija u drvenim buradima treba da odleži od četiri do pet godina kako bi bila dobra, tek na jesen počinjemo sa plasmanom - kazao je Jelkić.

Dodao je da šljive iz njihovog voćnjaka nikad nisu bile bolje, zbog čega će, prema procjeni, ove godine dobiti blizu 5.000 litara rakije, dok je prošla godina bila veoma loša.  

- Lani gotovo da nismo ni imali šljiva. I ono što je rodilo, nije bilo bogzna kakvog kvaliteta - rekao je Jelkić, koji je juče obrao, a zatim počeo sa pasiranjem sorte crvena ranka, koje do sada nije bilo na području Srpske.

Ovogodišnjim rodom, kvalitetom, ali i cijenom ništa manje nisu zadovoljni ni voćari. Predsjednik Udruženja voćara RS Dragoja Dojčinović kaže da osim za rakiju šljiva će ove godine biti dovoljno i za konzum.

- Prinosi su dosta zadovoljavajući. Sve što se proizvelo ove sezone završiće na tržištu i u hladnjačama, gdje mogu da stoje neko vrijeme - kazao je Dojčinović, dodajući da se otkupne cijene kreću od 0,60 do 0,90 KM po kilogramu.

Jabuka i kruška

Dragoja Dojčinović je rekao se ove godine dobro pokazala i jabuka, dok ih je kruška baš iznenadila.

- Kruška unazad nekoliko godina nije bila ovako kvalitetna. Sa sigurnošću možemo reći da imamo veliki procenat kruške prve klase - kazao je Dojčinović i dodao da su definitivno najbolje prošli proizvođači jagoda i trešanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana