Slijedi masovna procjena vrijednosti nepokretnosti

Srna
Konferencija o "Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH " u Banjaluci
Foto: Srna | Konferencija o "Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH " u Banjaluci

BANjALUKA- U Republici Srpskoj u narednih pet godina trebalo bi da bude realizovana masovna procjena vrijednosti nepokretnosti u okviru donatorskog projekta Švedske "Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH".

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIPP/ Republike Srpske Dragan Stanković rekao je da je masovna procjena vrijednosti nepokretnosti nova nadležnost ove uprave.

"Digitalno unapređenje upravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH je donatorski projekat vrijednosti oko 7,5 miliona KM koje ćemo koristiti sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove", rekao je Stanković na konferenciji za novinare povodom otvaranja projekta.

On je izrazio uvjerenje da će, osim finansijskih benefita, projekat doprinijeti i transferu znanja od kolega iz Švedske uprave za kartografiju, katastar i zemljišne knjige.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Željko Obradović rekao je da će realizacijom ovog projekta u bazi svih podataka o parcelama ubuduće biti i podatak procjenjene vrijednosti pojedinačne nekretnine.

"Veliki je doprinos Vlade Švedske sektoru zemljišne administracije u BiH. Otvorili smo mnoge registre, kao što su adresni i registar cijena, digitalni arhiv, katastar komunalnih uređaja i ostalo. U FBiH smo 2016. godine imali 40 odsto bb adresa, danas imamo 14 odsto takvih adresa", naveo je Obradović.

Dobru saradnju dvije uprave uz međunarodnu podršku pohvalio je i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić koji je istakao da Vlada Srpske usko sarađuje sa RUGIPP-om kao važnim faktorom za uređenje sistema u Srpskoj.

"Ovdje imamo dobar primjer saradnje između Republike Srpske i FBiH i međunarodnih faktora koji su zasnovani na jasno definisanim ustavnim nadležnostima entiteta", rekao je Šulić.

Direktor za međunarodne projekte u Švedskoj upravi za kartografiju, katastar i zemljišne knjige Mikael Lilje rekao je da je cilj da geodetske uprave postanu modernije, transparentnije i efikasnije i da doprinesu ekonomskom i socijalnom razvoju.

On je ocijenio da je dosadašnja saradnja sa entitetskim upravama na četiri projekta doprinijela jačanju kapaciteta i transparentnosti sektoru zemljišne administracije.

"Digitalno unapređenje urravljanja zemljištem za evropsku budućnost BiH" je donatorski projekat Švedske koji se realizuje uz podršku Švedske uprave za kartografiju, katastar i zemljišne knjige, posredstvom Švedske razvojne agencije i Ambasade ove zemlje u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana