Slijede javne rasprave o spornim odredbama zakona: Šansa za zaštitu tradicionalne porodice i žena

Danijela Bajić
Slijede javne rasprave o spornim odredbama zakona: Šansa za zaštitu tradicionalne porodice i žena

BANjALUKA - Građani širom Srpske imaće priliku da iznesu svoje stavove i mišljenja o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama, što je, kako kažu u udruženjima, najbolji način da sporna rješenja u Nacrtu zakona koji definiše ovu oblast, a kojim se u RS prvi put uvodi pojam femicid, budu eliminisana.

Naime, dvadesetak udruženja građana zatražilo je povlačenje Nacrta zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama tvrdeći da bi novi propisi štitili prava LGBT osoba odnosno i onih koji se osjećaju ili izjašnjavaju kao žene, a po biološkom polu to nisu.

Pored uvođenja rodne ideologije, prema njihovim tvrdnjama, Nacrt sadrži i druge odredbe koje smatraju višestruko štetnim za porodicu, između ostalog, izjednačavanje maloljetnica sa odraslim ženama, čime bi im se  umanjila postojeća pravna zaštita, jer djeca uživaju veću pravnu zaštitu nego punoljetni.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS ističu da će, cijeneći mišljenje određenog dijela javnosti Srpske, u narednom periodu, prije izrade prijedloga ovog zakona, organizovati okrugle stolove u Banjaluci, Doboju, Trebinju, Bijeljini i Prijedoru na kojima će građanima, između ostalog, zakon biti detaljno predstavljen.

- Radna grupa za izradu prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama razmotriće sve prijedloge i mišljenja iznesena tokom okruglih stolova i imati ih u vidu pri izradi prijedloga zakona - kazali su u ovom ministarstvu i podsjetili da je Nacrt zakona jednoglasno usvojen na sjednici Narodne skupštine RS prošle godine, te da je u toku izrada prijedloga o kojem će raspravljati poslanici prije usvajanja.    

Predsjednica udruženja “Roditelji ZA prava djece” iz Bijeljine Jelena Sarafijan kazala je za “Glas” da je zadovoljna što je inicijativa građana dobila podršku predstavnika najviših institucija, te će nastojati da iskoriste svaku priliku da učestvuju na tim raspravama.

- Nadamo se da će nacrt zakona biti korigovan i maksimalno prilagođen našim primjedbama na koje smo ukazali u otvorenom pismu koje smo uz obrazloženje dostavili svim nadležnim institucijama - kazala je Sarafijan, izrazivši nadu da će se doći do najboljih zakonskih rješenja koja će biti u interesu porodice i žena. 

Predsjednik Srpske Milorad Dodik podržava stav udruženja građana koji traže izmjene odredaba pomenutog Nacrta zakona.

- Smatram da zakon istinski treba da zaštiti prava žena, te su ove primjedbe predstavnika sasvim opravdane. Neprihvatljivo je da se na ovaj način na mala vrata uvodi rodna ideologija, zato zakon treba preciznije da definiše i načela tradicionalne porodice, jer upravo u takvoj porodici treba da odgajamo našu djecu, kao najboljem okruženju - istakao je Dodik na društvenoj mreži “Iks”.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da će propisi štititi i garantovati tradicionalne porodične vrijednosti i vjerska prava i slobode.

- Neće biti dozvoljeno da se na ovaj način pokušaju uvoditi neke odredbe koje nisu prihvatljive i cilj je zaštititi porodicu i porodične vrijednosti jer su stub svakog zdravog društva - istakao je Višković.

Nulta tolerancija

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS kažu da se pri izradi Nacrta vodilo računa da ovim zakonskim rješenjem zaštiti sve žrtve nasilja i da pošalje poruku da u Srpskoj postoji nulta tolerancija prema nasilju.

- Ni na koji način ovim dokumentom nije ugrožena porodica kao osnovna ćelija društva, a namjera je da se propisima nasilje iskorijeni iz svake porodice - kazali su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana