"Slatke kraste": Zaraza zabilježena na plažama Dalmacije

RTRS
"Slatke kraste": Zaraza zabilježena na plažama Dalmacije

Na hrvatskim plažama pojavila se zaraza "slatke kraste", infekcija bakterijom Stafilokoka.

Zovu se 'slatke kraste' ili impetigo. Ova infekcija je češća kod male djece ili onih sa oslabljenim imunitetom, ali se može javiti i kod odraslih.

- Bila sam na odmoru sa prijateljima i na plaži smo primijetili crvenu tačku na mojoj usni. U početku sam mislila da je herpes, jer često izbije kada mi padne imunitet. Međutim, po povratku kući ta tačka je počela da se širi i pretvorila se u mjehuriće sa vodom. Sve sam lijepo dezinfikovala i mazala rane, ali ništa nije pomoglo - kazala je Splićanka za 24sata.hr.

Dodala je da su njeni prijatelji naknadno razvili iste simptome.

- Imam kraste po bradi i tijelu, druga drugarica ima kraste oko usne, treća po leđima. Dobila sam i temperaturu i svrab po cijelom tijelu - rekla je jedna od čitateljki 24sata.hr.

Riječ ljekara

- Reč je o strafilodermi ili streptokodermi izazvanoj pomenutom bakterijom, koja je ljeti veoma česta i može se javiti u malim epidemijama. Kako se lako širi, i ove godine sam u ordinaciji imala dosta pacijenata sa ovim problemom - kaže Gordana Bubičić-Bajek, dermatovenerolog iz Zadra, na informaciju da je ove godine na splitskom području zabilježen veliki broj slučajeva "slatke šuge".

Kaže da se infekcija najčešće javlja kod djece, najčešće na koži oko usta i nosa, ili na licu, ali može da se javi i na drugim dijelovima tijela. U početku su to male tačke, nakon kojih će se pojaviti mehurići, a pošto ga djeca često grebu, lako se prenosi. Dakle, ako dijete, na primjer, ima ogrebotinu na licu, grebanjem će prenijeti bakterije i mogu se pojaviti plikovi na širem dijelu lica.

- Ovo najčešće malo plaši većinu roditelja, ali nema razloga za strah, jer nije riječ o opasnoj bolesti niti o komplikovanom lječenju. Važno je započeti liječenje što je ranije moguće, čim se pojave plikovi. U tom slučaju obično je dovoljan tretman sa lokalnom primjenom antibiotske masti. U izuzetnim slučajevima, kada se infekcija jače širi, oralno se daje antibiotik i impetigo jenjava za nekoliko dana - zaključuje dermatolog.

Nema mnogo načina da se spriječi infekcija i pojava impetiga, osim eventualnog izdvajanja oboljelog djeteta iz grupe, jer se infekcija širi direktnim kontaktom. Širenju i razvoju bakterija pogoduju toplota i vlaga, kao i ogrebotine ili iritacije na koži lica, jer bakterije lakše uđu u kožu. Manja deca i ona sa oslabljenim imunitetom češće podležu infekciji, ali to nije pravilo, piše RTRS.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana