Slađana Tanasić za "Glas": I na proljeće eksperimentalna mala matura

Danijela Bajić
Foto: D. Pozderović

Eksperimentalna mala matura biće održana i ove školske godine u svim osnovnim školama u Srpskoj, a s ciljem podizanja nivoa kvaliteta u obrazovanju i vaspitanju u planu je intenzivno stručno usavršavanje nastavnika iz cijele Srpske.

Rekla je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktorica Republičkog pedagoškog zavoda (RPZ) RS Slađana Tanasić ističući da je cilj eksperimentalnog sprovođenja uvježbavanje definisanih načina realizacije male mature koja je veoma kompleksna.

Prema ranijim planovima, od školske 2020/2021. godine mala matura trebalo je da bude obavezujuća gdje bi se rezultati vrednovali prilikom upisa učenika u srednje škole. Međutim, zbog virusa korona to nije bilo moguće pa je i eksperimentalna mala matura bila na trogodišnjoj pauzi.

Tanasićeva je naglasila da će na proljeće biti realizovana i spoljašnja provjera znanja među đacima petog razreda.

- Rezultati prethodnih provjera dostavljeni su učenicima i nastavnicima koji su učestvovali u provjeri znanja. Zanimljivi su i korisni kako RPZ-u, tako i školama koje rezultate mogu i treba da koriste za unapređenje rada - kazala je Tanasićeva.

GLAS: Tokom ljeta su najavljeni novi i inovirani nastavni programi. Šta se od toga realizuje u ovoj školskoj godini?

TANASIĆ: Proces reforme predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja započeo je 2020. godine. U obavezi imamo izradu nastavnog plana i programa za gimnaziju, koja tek treba da bude obuhvaćena reformom, a u 2024. godini radićemo i na izradi nastavnih programa za nekoliko predmeta u osnovnoj školi. U narednom periodu predstoji nam evaluacija nastavnih programa koji su sukcesivno reformisani i uvođeni od 2020. godine do danas. Kroz evaluaciju definisaće se i eventualne izmjene i unapređenja koja se pokažu kao opravdana i neophodna. Reforma je od početka rađena u saradnji sa poslodavcima, ali i stručnjacima iz različitih oblasti što treba poslužiti kao garant dobrog kvaliteta nastavnih programa.

GLAS: Prema tvrdnjama roditelja u pojedinim udžbenicima ima grešaka, da li su prijavljene RPZ-u i šta se radi po tom pitanju?

TANASIĆ: Naša uloga u toj aktivnosti je veoma mala zbog čega preporučujemo svima koji uoče greške u udžbenicima da iste dostave Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo. Zajedno sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, mi, kao i Zavod, smo jasno opredijeljeni i želimo da udžbenici budu što prihvatljiviji učenicima i da sve informacije i podaci u njima budu tačni i relevantni. 

GLAS: U svjetlu ovogodišnjih negativnih dešavanja u školama u regionu, pa i Srpskoj, kako komentarišete ponašanje nasilnih đaka?

TANASIĆ: Živimo u izazovnim i čudnim vremenima i došao je momenat u kojem svako od nas, bez obzira kojim poslom se bavi, treba da se zapita šta je to što kao pojedinac mogu da uradim da nam bude bolje. Zavod želi da djeluje preventivno i to i radimo od 2016. godine. Ovaj problem niko ne može da riješi sam, potrebna je saradnja porodice, škole, RPZ-a i ministarstva. Imamo dobro osmišljen program kojem je prioritetni zadatak prevencija nasilja i u posljednje vrijeme smo imali niz aktivnosti koje su podrazumijevale predavanja ili radionice sa roditeljima, a bile su usmjerene na skretanju njihove pažnje na izazove koji vrebaju djecu.

GLAS: Koje korake je RPZ preduzeo po pitanju nemilih dešavanja u školama?

TANASIĆ: Realizovali smo četvorodnevne obuke za 50 odjeljenskih starješina iz banjalučkih osnovnih škola koje su imale za cilj jačanje vaspitne uloge škola kroz saradnički odnos škole, odjeljenskog starješine i roditelja. Neželjena ili neprihvatljiva ponašanja moguće je spriječiti samo zajedničkim radom i preuzimanjem odgovornosti cijelog društva za onaj dio koji je naša obaveza i odgovornost. Kvalitetnom saradnjom, razgovorom i povjerenjem sve je moguće riješiti. Roditelji treba da budu podrška svojoj djeci, da provode kvalitetno vrijeme s njima i budu im inspiracija za prave vrijednosti u životu. Nastavnici, međutim, moraju biti svjesni odgovornosti koju nosi njihov poziv, da su privilegovani da vaspitavaju tuđu djecu. Tim roditelja i nastavnika predstavljaju ključ uspjeha i neophodno je da sarađuju.

GLAS: Ove godine imenovani ste za direktora RPZ-a. Koji su Vaši ciljevi za dalji rad te institucije?

TANASIĆ: U Zavodu sam zaposlena dugi niz godina i radila sam na različitim pozicijama, od inspektora-prosvjetnog savjetnika, rukovodioca odjeljenja, pomoćnika direktora. Postepeni razvojni put stavlja me u poziciju da osjećam veću odgovornost sada na poziciji direktora. RPZ će nastaviti dobar trend koji je građen prethodnih godina i decenija, ali ćemo raditi i na unapređenju svih segmenata koje prepoznamo kao nedovoljno dobre.

Korona

GLAS: U javnosti se provlače informacija da su đaci u Srpskoj tokom pandemije virusa korona popustili u učenju. Ima li u tome istine?

TANASIĆ: Period korone je period kojeg se većina ljudi, ne samo u Srpskoj, već i u svijetu ne želi ni sjećati. Pandemija je na svakog djelovala različito, a naročito osjetljiva kategorija su djeca, odnosno učenici na koje je taj period ostavio brojne posljedice. Nismo ni svjesni kako će se i kada tek manifestovati. Nastavnicima je onlajn nastava dala zadaću da se u sljedećim školskim godinama bave sadržajima iz ranijih razreda, kako bi ih đaci usvojili, tačnije bili sposobni da usvajaju nova znanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana