Slabija turistička sezona u Višegradu

GS
Foto: Instagram

U odnosu na prethodne godine Višegrad bilježi pad broja turista. Glavni razlog slabije posjećenosti je novi auto-put koji povezuje Kolašin i Podgoricu, što je skratilo put turistima iz Srbije do Crne Gore i potencijalno ih odvratio od dolaska u Višegrad.

"Sezona jeste malo slabija nego prethodnih godina. Možda je razlog tome i autoput koji je otvoren Kolašin – Podgorica, pa nas zaobilaze te ture koje idu u Crnu Goru, na primorje, jer je tamo sad iz Srbije bliže da idu tim auto-putem nego ovamo. Ima još čitav avgust pa se nadamo da će se izvući sezona. Za razliku od prethodnih godina, gdje se preko ljeta nije mogao naći slobodan krevet u Višegradu, sada smo tu na 70 – 80 odsto smještajnog kapaciteta“, rekao je Darko Krsmanović, zamjenik direktora Turističke organizacije Višegrad.

Iako se bilježi pad broja turista, turistička ponuda nije bila nikad bogatija.

„Mi izdajemo daske i kajake, a inače se bavimo i planinarenjem, organizujemo kratke hajking ture. Višegrad stvarno može da se pohvali prirodnim bogatstvima. Mi imamo najveće stanište  Pančićeve omorike, imamo rijeku Drinu, kanjon Drine, imamo kanjon Rzava, ostatke tih starih gradova, tako da mislim da stvarno ima šta da se vidi“, istakao je Dejan Fortuna, centar za aktivni turizam kanjon „Advenčers“ Višegrad.

Iz ove opštine nadu polažu približavanju autoputa Užicu i Zlatiborskoj petlji, koji će poboljšati kvalitet puta za sve koji žele da dođu u Višegrad, kaže načelnik Mladen Đurević, te se nada se da će ta brza cesta biti realizovana u dogledno vrijeme.

„Većina onih koji idu prema Crnoj Gori ili zimi prema Jahorini, ostaju u Višegradu. Mnogo je slučajeva da to nisu samo turisti na dnevnom nivou, već i turisti koji ostaju preko vikenda, a sve većem broju se odlučuje da ostane pet do sedam dana. To pokazuje da imaju šta da vide u Višegradu i da postoji mnogo sadržaja koji ih zadržavaju taj broj dana u našoj opštini“, izjavio je Mladen Đurević, načelnik opštine Višegrad.

Uprkos trenutnim izazovima, Višegrad ostaje atraktivna destinacija zbog svojih prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana