Skup bošnjačkih ratnih veterana narušio osjećaj sigurnosti kod građana

Srna
Foto: printskrin

VLASENICA - Nedavno okupljanje bošnjačkih ratnih veterana iz Zenice na području Vlasenice i uznemirujuće izjave koje su se tom prilikom mogle čuti narušavaju osjećaj sigurnosti kod svih građana u Vlasenici bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost, zaključio je danas Forum za bezbjednost građana ove lokalne zajednice.

Na sjednici je istaknuto da je Vlasenica poznata kao jedna od lokalnih zajednica sa najvišim stepenom bezbjednosti, o čemu svjedoče i jednoglasno usvojeni izvještaji Policijske stanice za prethodne godine, ali da je ovim događajem narušen osjećaj sigurnosti kod građana.

Najavljena je i posebna sjednica Skupštine opštine Vlasenica na kojoj će se raspravljati i odlučivati o bezbjednosnoj situaciji na području opštine.

Izraženo je žaljenje što današnjoj sjednici Foruma nisu prisustvovali odbornici SDA, te je istaknuto da bi bilo neophodno da u rješavanju nastale situacije učestvuju i bošnjački predstavnici.

Kako je saopšteno, odbornici SDA u Skupštini opštine Vlasenica otkazali su učešće pred početak sjednice Foruma, dok je predstavnik Islamske vjerske zajednice ranije najavio da zbog drugih obaveza neće prisustvovati sjednici.

U saopštenju objavljenom nakon sjednice Foruma navedeno je da se Islamska vjerska zajednica do danas nije ogradila od skupova bošnjačkih ratni veterana okupljenih oko grupe "Snaga džemata" iz Zenice na muslimanskom groblju Rakita i u mjesnoj zajednici Cerska održanih 19. decembra prošle godine, kao ni od retorike.

Na ovim skupovma bili su okupljeni bošnjački povratnici sa područja Vlasenice.

Forum je pozvao Policijsku stanicu Vlasenica da preduzme sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi bezbjednosna situacija u ovoj lokalnoj zajednici bila na najvišem nivou, uz garanciju sigurnosti svih stanovnika, bez obzira na pripadnost.

Vlaseničke organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata, povodom objave uznemirujućih video zapisa sa skupa bošnjačkih ratih veterana na području Vlasenice, osudile su retoriku koja se mogla čuti i zatražile od nadležnih institucija zaštitu prava i sloboda svih stanovnika Vlasenice.

Osim trenutne bezbjednosne situacije, na sjednici Foruma raspravljano je i o događajima u školskim ustanovama u ovoj lokalnoj zajednici.

Na sjednicu Foruma bili su pozvani odborici SDA, te predstavnici vjerskih zajednica u Vlasenici, školskih ustanova i organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana