Škole najvažnije oružje očuvanja Srba u dijaspori

Srna
Foto: Srna

BEČ- Đaci svih 30 "Prosvjetinih" dopunskih škola srpskog jezika u Austriji obilježili su Vidovdan i dodjelom diploma završili desetu školsku godinu, saopšteno je iz ove organizacije.

Mreža "Prosvjetinih" dopunskih škola srpskog jezika u Austriji je tokom juna, uoči Vidovdana, organizovala niz značajnih aktivnosti, a na dan tog značajnog srpskog praznika njeni đaci učestvovali su na vidovdanskim proslavama i akademijama širom Austrije.

Osnivač i rukovodilac škole Srđan Mijalković je na centralnoj proslavi u Hramu Svetog Save u Beču podijelio diplome đacima i najmlađim polaznicima predškolske "Male pričaonice", pjevao je "Mali hor Prosvjete", a đaci su recitovali svoje omiljene stihove.

"Pamtimo Vidovdan jer nas on čini onakvima kakvi smo. Taj dan je simbol borbe za svoj narod, naš dan sećanja i trajanja. I vi se deco, učenjem, trudom, pamćenjem kosovskih junaka, srpskih vitezova, znanjem srpskog jezika sada borite za sebe i svoj narod, da ne nestanemo i zaboravimo ko smo. Zato su škole najvažnije oružje očuvanja našeg naroda u dijaspori", istakao je Mijalković.

Mijalković je poručio da Vidovdan ujedinjuje, jer se toga dana svi Srbi, svuda, sjete svojih vidovdanskih heroja, bez kojih ih danas ne bi bilo.

Nastavnice "Prosvjetinih" škola iz Beča su tokom oovg mjeseca u saradnji sa koleginicama i kolegama iz raznih dijelova Austrije organizovale niz posjeta Beču za učenike "Prosvjetinih škola" iz drugih gradova širom ove zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana