Škola "Vuk Karadžić" pobjednik među 82 škole u BiH

Srna
Škola "Vuk Karadžić" pobjednik među 82 škole u BiH

DOBOJ - Školski projekat dobojske Osnovne škole /OŠ/ "Vuk Stefanović Karadžić" osvojio je prvo mjesto na takmičenju na kojem su učestvovale 82 osnovne škole u BiH, koje je na temu "Ponosni na svoju školu" organizovao OEBS u BiH.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brajan Ageler je tokom današnjeg uručenja sertifikata u Doboju pohvalio učenike OŠ "Vuk Stefanović Karadžić", a njihov projekat izgradnje inkluzivnog školskog igrališta ocijenio impresivnim.

"Radi se o zaista impresivnom prostoru za odmor, druženje i rekreaciju, i zaista se nadamo da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske iskoristiti ovaj pozitivan primjer kako bi i druge škole podstaklo da idu njihovim stopama", izjavio je novinarima Ageler.

Direktor Škole Ljubiša Blagojević kaže da osvajanjem prve nagrade škola dobila pametnu tablu i projektor.

On pojašnjava da su učenici preko Savjeta učenika svojevremeno pokrenuli inicijativu sanacije i adaptacije postojećeg, a neuslovnog školskog inkluzivnog igrališta, što je i realizovano osvajanjem prvog mjesta na konkursu "Promocija fizičke aktivnosti kod djece sa poteškoćama" koji je raspisala Evropska komisija.

"Pošto je sva inicijativa i procedura krenula od Savjeta učenika, mi smo na osnovu toga i aplicirali na konkurs OEBS-a", naveo je Blagojević.

On kaže da je škola snimila i postavila na svoj Jutjub kanal promotivni spot o inkluzivnoj školskoj praksi kako bi motivisale i druge obrazovne ustanove.

Predsjednik Savjeta učenika škole Anđela Knežević kaže da su na realizaciji projekta adaptacije inkluzivnog igrališta, koja je trajala oko dvije godine i koštala oko 50.000 evra, bile uključene i ostale školske sekcije.

"Jako mi je drago što djeca sa poteškoćama nisu više zapostavljena i što mogu da rade vježbe", izjavila je Kneževićeva.

Učenica četvrtog razreda Ivana Đurašinović, koja za kretanje koristi invalidska kolica, kaže da je srećna i da često boravi na inkluzivnom igralištu, gdje se osjeća kao i druga djeca.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koji se nisu obraćali medijima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana