Škobo: Martovski dani 1996. godine najbolniji događaj u modernoj istoriji Srba

Srna
Škobo: Martovski dani 1996. godine najbolniji događaj u modernoj istoriji Srba

PALE - Istoričar Lazar Škobo rekao je povodom 28 godina od egzodusa sarajevskih Srba da ti martovski dani 1996. godine predstavljaju jedan od najbolnijih događaja u modernoj istoriji srpskog naroda.

”Specifično je da je ovđe riječ o jednom apsurdu jer ovi ljudi nisu bili poraženi, nisu bježali niti se povlačili. Oni su bili najveći pobjednici rata. Pobjednici, a primorani da odu. U najtežim okolnostima, gotovo okruženi neprijateljskom teritorijom, parirajući neuporedivo brojnijem protivniku, ti heroji nisu dozvolili da se ratne linije pomjere niti jedan milimetar”, rekao je Škobo.

On je istakao da je politički dogovor, istini za volju, obezbijedio mir, ali da su njihova odbranjena ognjišta prepuštena neprijatelju.

“Bez jasne ideje kuda dalje, ponijeli su sa sobom ono što su mogli da ponesu i krenuli u neki novi život”, istakao je Škobo.

Škobo je naveo da zato, sasvim osnovano, može reći da su upravo oni, stanovnici Hadžića, Ilijaša, Nišića i drugih mjesta, iznijeli najveći teret srpske borbe u proteklom ratu.

“Najprije su se u ratnim dejstvima dokazali kao istinski junaci, a potom su, kao da to nije bilo dovoljno, isto tako dostojanstveno podnijeli najveću žrtvu Dejtonskog sporazuma. Zarad mira i Republike Srpske”, naveo je Škobo.

Sarajevski Srbi prije 28 godina morali su da napuste svoja ognjišta u sarajevskim naseljima Ilidža, Ilijaš, Hadžići, Grbavica, Vraca, Rajlovac i Vogošća. Egzodus Srba iz Sarajeva treći je po brojnosti, nakon egzodusa Srba iz Hrvatske i sa Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana