Sjećanje na heroje: Komemoracija u Rogoljima

Milan Vujić
Sjećanje na heroje: Komemoracija u Rogoljima

GRADIŠKA - Kod Spomen-kompleksa u Rogoljima danas je odata počast poginulim borcima iz ovog kraja u Prvom i Drugom svjetskom ratu kao i Odbrambeno-otadžbinskom.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da se na ovom mjestu može sagledati tragična istorija srpskog naroda u ovom mjestu, ali i na cijelom području Gradiške i Republike Srpske.

-Ovo mjesto u Rogoljima je jedan od dokaz o stradanja Srpskog naroda koji je uvijek bio na strani pravde, demokratije i borio se za svoja prava ali i prava drugih naroda koji žive na našim prostorima - rekao je Adžić.

On je dodao da je tragično što neke zemlje žele raditi reviziju srpske istorije i nazivaju srpski narod genocidnim, što on nikad nije bio.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj rekao je da je srpski narod herojski narod ističući Stevana Dukića koji je rodom iz Rogolja, a kojeg su na prijedlog  Beograda proglasili narodnim herojem. 

-To samo govori o tome da su se naši ljudi, gdje god bili, borili za isto pitanje, za svoj opstanak i slobodu“, rekao je Kragulj.

U Spomen-kompleksu u dvorištu kuće narodnog heroja Stevana Dukića u Rogoljima nalazi se bista ovog heroja narodnooslobodilačkog rata, spomenik za pet poginulih solunskih boraca, te spomen-obilježje iz Drugog svjetskog rata koje svjedoči o stradanju 68 žrtava fašističko-ustaškog terora i 36 boraca narodno-oslobodilačkog rata, kao i spomenik borcima poginulim u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu na kojem su uklesana imena devet boraca iz ove mjesne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana