Sistematski pregledi učenika ukazali na gojaznost, loše držanje i slab vid

Srna
Foto: Ilustracija

BANJALUKA - Sistematski pregledi učenika u svim banjalučkim osnovnim i srednjim školama ukazali su da su najzastupljeniji problemi zdravlja na lokomotornom sistemu, rečeno je Srni u banjalučkom Domu zdravlja.

Sistematski pregledi koje su obavili timovi porodične medicine koji rade u banjalučkom Domu zdravlja Banjaluka pokazali su da je dominantno loše tjelesno držanje, a kao rezultat toga i krivljenje kičme čak kod trećine učenika 33 odsto.

Uočeni su problemi ravnog stopala kod 26,78 odsto učenika, problemi neadekvatne uhranjenosti, odnosno gojaznosti kod 13 odsto učenika , te problemi vida kod 3,53 odsto učenika.

Iz Doma zdravlja navode da je donedavno bio visok procenat djece i sa karijesom, ali je taj problem zdravlja đece znatno smanjen u novije vrijeme, zahvaljujući izuzetno dobroj stomatološkoj zaštiti u ovoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno vrlo razvijenoj mreži stomatoloških ambulanti kako u gradskim, tako i u prigradskim osnovnim školama, koje provode pravovremenu i preventivnu zaštitu zdravlja zuba kod djece.

Ono što zabrinjava, kažu u banjalučkom Domu zdravlja, jeste činjenica da je i dalje nezadovoljavajući procenat vakcinisane djece redovnom vakcinacijom protiv bolesti koje se ovom mjerom mogu spriječiti, a ujedno predstavljaju i zakonsku obavezu.

“Zabrinjava i da sve više uočavamo u školskoj dobi porast broja slučajeva rizičnog ponašanja - vršnjačko nasilje, konzumiranje alkohola i duhana, kao i nedovoljna briga o reproduktivnom zdravlju”, navode iz banjalučkog Doma zdravlja.

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da su uzroci nastanka uočenih problema lokomotornog sistema teške školske torbe, neadekvatan školski namještaj, dugo sjedenje u nepravilnom položaju i nagli rast djece u toj dobi.

Uzroci nastanka gojaznosti su, kako navode iz Doma zdravlja, brza hrana, grickalice, dugo sjedenje za računarima i fizička neaktivnost, dok su uzroci problema slabog vida dugi boravak đece za ekranima, pogotovo u svakodnevnom nekontrolisanom višesatnom korištenju mobilnih telefona.

“Uzroci slabog obuhvata vakcinisane djece je mogućnost, a bez sankcija da se nestručne osobe pogotovo putem društvenih mreža oglašavaju 'sa svojim mišljenjima o vakcinaciji', što je vrlo često suprotno od onoga što dokazuje struka i nauka, pa i višedecenijska praksa o značaju vakcinacije. Naravno, brojna oglašavanja putem društvenih mreža i medija koji nerijetko naglašavaju rizična ponašanja, a bez njihove osude, često su uzrok znatno povećanog broja slučajeva rizičnih ponašanja djece”, navode iz banjalučkog Doma zdravlja.

Iz ove zdravstvene ustanove ukazuju na potrebu da i dalje svi počev od zdravstvenih radnika, roditelja, prosvjetnih radnika, medija i društva u cjelini treba u budućnosti da što više radimo na edukaciji o značaju očuvanja zdravlja upravo mlade populacije.

“To je jedan od osnovnih preduslova da se umanji broj oboljenja i komplikacija koje mogu narušavati kvalitet života tih budućih odraslih ljudi, a time i povećati njihov doprinos društvu i sredini u kojoj žive i djeluju”, kažu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Za sve učenike osnovnih i srednjih škola obavezni su sistematski pregledi, a rade se svake druge godine.

Sistematski pregledi obavljaju se za učenike trećih, petih, sedmih i devetih razreda osnovne i trećih razreda srednje škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana