Širom Srpske litija i plivanje za Časni krst FOTO VIDEO

G.S.
Širom Srpske litija i plivanje za Časni krst
Foto: Srna | Širom Srpske litija i plivanje za Časni krst

TREBINjE - Širom Republike Srpske održava se bogojavljensko plivanje za Časni krst, kojem su prethodile svete liturgije i litije do rijeka. Na Bogojavljenje se pliva 33 metra, što simbolizuje godine Hristovog života, a onome ko prvi stigne do Časnog krsta biće uručene nagrade koje su obezbijedili organizatori.

Petnaestogodišnji Matija Runjevac pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst u rijeci Trebišnjici, u kojem je ove godine učestvovalo više stotina plivača.

Runjevac je novinarima rekao da je drugi put plivao za Časni krst u Trebinju, što mu je velika čast.

"Osjećaj je nevjetovatan", rekao je Runjevac.

Najmlađi učesnik bogojavljenskog plivanja bio je devetogodišnji Radomir Popović koji je rekao novinarima da je prvi put plivao.

"Bilo je hladno, ali je baš fino", kaže on.

Teona Zirojević koja je danas za Časni krst plivala sa svojim ocem kaže da je ovo za nju divno iskustvo.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je i ove godine učestvovao u bogojavljenskom plivanju, zajedno sa sinom, rekao je novinarima da je treću godinu učesnik bogojavljenskog plivanja, te ukazao da su važni sloga i jedinstvo.

 

Četrnaestogodišnji Uroš Mimić sa Pala prvi je među četrdesetak učesnika doplivao do Časnog krsta na današnjem Bogojavljenskom plivanju u rijeci Bioštica, u mjestu Knežina kod Sokoca.

On je rekao novinarima da je prvi put plivao za Časni krst, te čestitao organizatoru i svim učesnicima koji su skupili snage da po hladnom i kišovitom vremenu plivaju za Časni krst.

Činu osveštanja i spuštanju Časnog krsta u vodu na Bioštici prethodila je Sveta litrugija u Manastiru Presvete Bogorodice u Knežni i litija od ovog hrama do rijeke.

Jedan od inicijatora Bogojavljenskog plivanja na Sokocu Miroslav Nešković je naveo da su za plivanje bila prijavljena 33 učesnika, ali da se juče prijavilo još desetak učesnika tako da je u Bogojavljenskom plivanju na Bioštici bilo četrdesetak plivača, među kojima je bila i petnaestogodišnja djevojka Tamara Hajduković iz Zvornika.

"Plivanje za Časni krst dio je nasljeđa koje treba da njegujemo i nadam se da će postati tradicija u ovom kraju", istakao je Nešković.

U Derventi je veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje obilježen u hramu Uspenja Presvete Bogorodice liturgijom, litijom i osveštanjem bogojavljenske vodice.

Bogojavljensku litiju sa Časnim krstom u ophodu oko hrama je 20. put predvodio Stanoje Simić.

Namjesnik derventski protojerej-stavrofor Radojica Ćetković, čestitajući praznik poručio je da je suština Bogojavljenja prisustvo vjernog naroda liturgiji i osveštanje bogojavljenske vode.

"Počeli smo zaboravljati šta je suština praznika Bogojavljenje, nego smo onu formalnost uzeli sebi kao za suštinu, a to je da bogojavljenska voda može da stoji godinama i ne može da se pokvari", rekao je u besjedi Ćetković.

Bogojavljenje se proslavlja u spomen na krštenje Isusa Hrista kojeg je u rijeci Jordan krstio Sveti Jovan.

 

Pavle Popović pobjednik je sedmog plivanja za Bogojavljenski krst koje je pred 2.000 posjetilaca održano na rijeci Vrbanji u Kotor Varošu.

U konkurenciji 30 hrabrih plivača i jedne plivačice Popović je prvi došao do Časnog krsta i njemu je pripala titula "Časnog viteza" Kotor Varoša.

"Samim tim što sam učestvovao osjećam se prelijepo. Ispunio sam svoju dušu vjerom u Boga. Zahvalio bih se fudbalskim veteranima što su pokrenuli ovu manifestaciju i nadam se da će nas narednih godina biti još više. Svim momcima koji su učestvovali čestitam, jer smo mi svi zajedno pobjednici", rekao je Popović.

Inicijativu za ovu manifestaciju pokrenulo je Udruženje za promociju i značaj sportske rekreacije Kotor Varoš, a načelnik opštine Zdenko Sakan bio je generalni pokrovitelj.

"Sve današnje učesnike smatram pobjednicima, iako je samo jedan doplivao prvi do Časnog krsta. Lokalna zajednica će i ubuduće biti uz ovu manifestaciju i zahvalio bih svima koji su dali doprinos da se ovo danas organizuje", naglasio je Sakan.

 

Do Časnog krsta u rijeci Uni na gradskoj plaži "Ada" u Novom Gradu danas je prvi doplivao dvadesetpetogodišnji Stefan Stolić.

Stolić je u plivanju za Časni krst učestvovao četvrti put, a treći put je pobijedio.

"Osjećaj je izuzetan. Bio je to veliki izazov", rekao je Stolić.

Načelnik opštine Miroslav Drljača uručio je Stoliću dukat i čestitao svim učesnicima kojih je bilo 18, među kojima i dvije djevojke.

Na rijeci Neretvi u mostarskom naselju Ortiješ na plivanju za Časni krst u ledenoj Neretvi do Časnog krsta prvi je doplivao devetnaestogodišnji Ljubo Knežić iz Metkovića.

U plivanju je učestvovalo dvadesetak mladića iz Mostara i Metkovića.

Vodu na rijeci Neretvi osveštali su mostarski sveštenici Aleksandar Grčić i Nebojša Radić, a plivanju je prethodila liturgija u Hramu Svetog Stefana despota i prepodobne Evgenije u mjestu Ortiješ.

Ovogodišnji pobjednik plivanja za Časni krst na rijeci Neretvi u Mostaru kaže da mu je ovo velika čast i da mu se ostvarila želja iz djetinjstva.

"Ovo mi je prvi put da učestvujem. Želio sam i prošle godine, ali takmičenje nije održano zbog visokog vodostaja. Od malih nogu ovo je bila moja velika želja i evo Bogu hvala i ispunila mi se", rekao je Knežić.

Vid Divljan pobjednik je bogojavljenskog plivanja za Časni krst koje je danas organizovano na rijeci Željeznici u Trnovu.

U bogojavljenskom plivanju koje je održano na lokalitetu Kazani učestvovalo je 15 plivača.

Prije plivanja služena je Sveta liturgija u crkvi Svetog Velikomučenika Georgija, nakon čega je uslijedilo i osveštanje vode.

U Tesliću je povodom Bogojavljenja služena Sveta liturgija u Spomen-hrama Presvete Trojice.

Teslićko sveštenstvo predvođeno arhijerejskim namjesnikom Miladinom Vukovićem, nakon liturgije, izvršilo je veliko osveštanje vode.

Potom je uslijedio krsni hod do Radolinke, gdje je sveštenstvo blagosiljalo vodu rijeke Velika Usora.

Proslava Bogojavljenja u Banjaluci počela je liturgijom u Hramu Hrista Spasitelja.

Uslijedila je litija ulicama grada, ali i plivanje za Časni krst.

Vjernici i građani koji učestvuju u litiji, uputili su se od hrama Hrista Spasitelja prema Gradskom mostu, gdje će biti obavljeno osveštanje vode sa spuštanjem Časnog krsta u rijeku Vrbas i plivanje za Časni krst.

 

U Trebinju se nakon litije plivalo za Časni krst, do kojeg je doplivao petnaestogodišnji, Matej Runjvac.

U Prijedoru je prvi do Časnog krsta doplivao Danijel Drljača.

Plivanju na kojem je bilo 60 učesnika, prehodila je litija.

U Jezeru se plivalo za Časni krst, do kojeg je doplivao Željko Erceg.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana