Širom Republike obilježen Dan boraca: Srpska vrijednost koju treba čuvati

Srna, GS
Širom Republike obilježen Dan boraca: Srpska vrijednost koju treba čuvati

VIŠEGRAD - Najvrednije što moramo sačuvati jeste Republika Srpska, poručeno je danas iz Višegrada, sa centralne manifestacije obilježavanja 218 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Vršilac dužnosti ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Siniša Karan rekao je novinarima da je istoriju srpskog naroda obilježila borba za slobodu.

Prema njegovim riječima, svi ratovi koje je vodio srpski narod bili su odbrambeni i otadžbinski.

-Oni su morali biti takvi jer srpski narod nije nikog napadao on se vječno od početnog do posljednjeg Odbrambeno-otadžbinskog rata branio na svojim ognjištima, svoje živote, djedovinu i nikada nije otimao tuđe. Kroz tu borbu srpski narod se borio i za slobodu drugih. U Odbrambeno-otadžbinskom ratu upravo ti kojima smo mi kroz istoriju dali slobodu ovaj put su bili naši protivnici - istakao je Karan.

On je naglasio da je najveća vrijednost borbe za slobodu svih ovih godina bila sazrela svijest 1992. godine da samo slobodu može garantovati sopstvena država.

-Najvrednije što moramo sačuvati jeste Republika Srpska jer u njoj su životi njihovih očeva i djedova i svih naših potomaka.

Moramo čuvati mir i prenositi na mlade, jer želimo da živimo u miru a sadašnja vlast ima zadatak da na ovim temeljima napravi što bolji ekonomski, socijalni i svaki drugi prosperitet naših mladih ljudi, a za takvo nešto je potreban samo mir - napomenuo je Karan, koji je ministar unutrašnjih poslova.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić rekao je da je potrebno da Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Vlada Republike Srpske borce, ratne vojne invalide i porodice poginulih boraca stave na prvo mjesto kao najveći prioritet.

On je istakao da je potrebno da se tretiraju kao javni, opšti interes i da svi problemi sa kojima se susreću u što skorije vrijeme budu otklonjeni.

-Ove kategorije treba da imaju položaj koji će biti srazmjeran njihovoj zasluzi i žrtvi koju su dali u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - poručio je Ostojić.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević obraćajući se prisutnima rekao je da se obilježavanjem Prvog srpskog ustanka i Dana boraca pokazuje poštovanje za žrtve koje su date za stvaranje Republike Srpske, u kojoj se danas slobodno živi i koja je branjena i odbranjena krvlju predaka.

-Sjećajući se tih teških vremena svjesni smo da bez srpskih ustanika ne bi bilo ni naših današnjih tekovina, koji su odredili našu sadašnjost, pokazujući nam puteve u budućnost. Ovim obilježavanjem prenosimo poruku da žrtve i herojstvo naših predaka, moraju biti putokaz mlađim generacijama, ali mi na ovaj način pokazujemo našu privrženost borbi za slobodu i ravnopravnost srpskog naroda, ali i za nastanak i očuvanje Srpske - istakao je Đurević.

On se posebno obratio mladim ljudima sa ciljem da im se pokaže da su to zbog njih, zbog budućnosti, ali i prošlosti, koju ne smijemo zaboraviti, jer ona je danas putokaz.

-Sve što radite, radite za dobrobit i razvoj naše Republike Srpske, jer samo tako zajedno možemo opstati u velikim izazovima koji su pred nama, podići svijest i savjest o nacinalnim pitanjima i krenuti u unapređenje društvenog sistema - naglasio je Đurević.

Prisutnima se u ime Vlade Srbije obratio i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić koji je rekao da ovaj dan simboliše jedinstvo srpskog naroda.

On je istakao da je više od 20.000 boraca dalo svoje živote za čast otadžbine srpskog naroda.

-Republika Srpska velika je vrijednost koju treba čuvati, a koja je natopljena krvlju onih koji su branili slobodu srpskog naroda.

Nadam se da buduće generacije neće imati sudbinu naših predaka i da neće morati svoju slobodu da brane - poručio je predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić.

On je naglasio da su bogatu istoriju srpskog naroda spojili u dva dana, za koje želi da se i ubuduće obilježavaju u miru i dostojanstvu u Srpskoj i Srbiji.

Obilježavanju Prvog srpskog ustanka i Dana boraca u Višegradu prisustvovali su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Aleksandra Mićić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i poslanici Parlamentarne skupštine BiH, načelnici opština Višegrad, Novo Goražde, Sokolac i predstavnici opština Foča, Rudo i Bileća.

U programu koji je održan na Trgu palih boraca učestvovali su i guslar Dušan Pejić, recitatori Una Voinović i Bojan Vukašinović i hor Osnovne škole “Vuk Karadžić”.

U sklopu obilježavanja obavljeno je polaganje vijenaca na Spomenik voždu Karađorđu u Dobrunu, kao i polaganje cvijeća na Centralni spomenik braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca u Višegradu.

Prethodno je u manastiru Dobrun služen parastos povodom obilježavanja 218 godina od Prvog srpskog ustanka i Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.

Organizatori obilježavanja Dana boraca Srpske i Dana Prvog srpskog ustanka su Boračka organizacija Republike Srpske i Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Prvi srpski ustanak podignut je 15. februara 1804. godine u Orašcu, a u njemu su, osim hajdučkih četa, učestvovali seosko stanovništvo i srpska vojska koja je imala 25.000 vojnika.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine bio je angažovan 215.671 pripadnik Vojske Republike Srpske, a njih 23.184 položili su živote za Srpsku.

Vijenci i svijeće

Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata obilježen je i u Novom Gradu, a tim povodom položeni su vijenci i prislužene svijeće kod Centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Novi Grad Marinko Gačić rekao je da su borci VRS dali nemjerljiv doprinos u odbrani Srpske.

Zamjenik načelnika opštine Bojan Lukač rekao je da opština Novi Grad ima dobru saradnju sa organizacijama proisteklim iz minulog rata.

U redovima Novogradske brigade bilo je 5.500 boraca, njih više od hiljadu je ranjeno, a od 348 poginulih boraca iz Novog Grada 248 su bili pripadnici Novogradske brigade, koja je odlikovana Ordenom Nemanjića.

Obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu i sve nas obavezuje da čuvamo uspomene na heroje koji su živote dali za Republiku Srpsku, poručeno je iz Šamca.

- Da bismo prenijeli duh tradicije predaka, da bismo na mlađe naraštaje prenijeli ono što su njihovi preci učinili da bi oni danas mogli da žive u slobodnoj Republici Srpskoj - poručio je Radovan Zoranović predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac.

U Milićima je služen parastos u Spomen-sobi i položeno cvijeće na centralno spomen-obilježje.

Predsjednik Boračke organizacije Dragutin Đuričić izjavio je novinarima da nikada neće zaboraviti one koji su živote ugradili u temelje Republike Srpske, apelujući na nadležne institucije da u narednom periodu više pažnje posvete bivšim borcima koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji.

Za odbranu Kotor Varoša život je u proteklom radu položilo 305 boraca, rekao je danas predsjednik opštinske Boračke organizacije Miladin Savanović.

On je dodao da je ovo dan evociranja uspomena na put kotorvaroških ratnih jedinica i saboraca koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

Savanović je čestitao praznik i istakao da je 14. februar jedan od najznačajnijih datuma u istoriji srpskog naroda, jer se danas obilježava i 219 godina od podizanja Prvog srpskog ustanka.

Predsjednik Skupštine Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac rekao je da je 1.068 boraca sa područja Istočne Ilidže u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dalo život za stvaranje Republike Srpske, napominjući da njihova žrtva ne smije biti zaboravljena.

-Borci, njihove porodice i mi koji smo preživjeli zaslužili smo od Republike Srpske da ona nas voli kao što mi volimo nju -, izjavio je Šehovac.

On je istakao da je u proteklim godinama dosta toga poboljšano, ali ima još toga da se uradi radi poboljšanja teškog položaja demobilisanih boraca koji nemaju mjesečni borački dodatak.

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije “Ilidžanski borac” Slobodan Maunaga, koji je prisustvovao parastosu poginulim i umrlim borcima Vojske Republike Srpske u Crkvi Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama sa članovima ove organizacije, kaže da su se danas sjetili poginulih koji su ugradili život u temelje Republike Srpske.

Polaganjem vijenca na centralno spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Ugljeviku danas je obilježen Dan boraca Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković čestitao je Dan boraca svim pripadnicima Vojske Republike Srpske i podsjetio da su upravo oni najzaslužniji za njenu odbranu.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je u Palama da Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata sjeća na sve koji su dali život za Republiku Srpsku, ali obilježavanje značajnih datuma neće imati smisla ako sadašnje generacije ne prenesu budućim pokoljenjima koja je cijena plaćena za Srpsku.

-Da nije odbranjena Srpska, da nisu borci učestvovali, ne bi svih nas bilo danas. O tome ne treba pričati samo 14. februara, nego svakoga dana. Treba pričati i djelovati -”, naglasio je Ćosić, koji je prisustvovao obilježavanju Dana boraca.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović rekla je novinarima da su se danas okupili kako bi obilježili Dan boraca u okviru manifestacije “Sretenjski dani”.

Ona je rekla i da status boraca u Republici Srpskoj nije povoljan, pa tako i na Palama s obzirom na to da 31 godinu poslije rata neka osnovna pitanja i prava boraca nisu riješena.

Dijete poginulog borca Dragana Trifković rekla je da je važno odavanje pošte sjenama poginulih junaka.

-Važno je da se okupljamo i ukažemo na značaj boraca i žrtave koje su podnijeli za nas u Odbrambeno-otadžbinskom ratu - istakla je Trifkovićeva.

Delegacije Boračke organizacije i grada Trebinja položile su danas cvijeće na Spomenik braniocima Trebinja u Odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom obilježavanja 14. februara, Dan boraca Republike Srpske.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je potrebno sjećati se onih koji su život položili za Republiku Srpsku.

-Hvala i svim borcima Trebinjske i Hercegovačke brigade koji su nam omogućili da danas radimo u slobodi. U miru trebamo braniti Republiku Srpsku tako što ćemo je razvijati, da svaki dan bude snažnije i Trebinje i Srpska i da razmišljamo o budućnosti i generacijama koje dolaze - istakao je Ćurić.

On je naglasio da je potrebno obezbijediti što bolje uslove i za djecu poginulih boraca, ratne-vojne invalide, demobilisane borce.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Trebinje Pero Vukalović rekao je da je današnji dan - dan sjećanja na ponos zbog stvaranja Republike Srpske.

On je dodao da je u gradu oko 40 djece poginulih boraca nezaposleno, a oko 400 nezaposlenih boraca.

Polaganjem vijenaca na spomenik "Za krst časni" danas je obilježen Dan boraca Republike Srpske u Prijedoru, sa čijeg područja je tokom rata poginulo 655 boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor rekao je novinarima da se na ovaj način odaje pošta i velika zahvalnost svim Prijedorčanima koji su kroz petu kozarsku i 43. Motorizovanu brigadu, kao i jedinice policije, učestvovali u gotovo svim najvažnijim akcijama i bili uvijek tu u odbrani granica Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Prijedora Zoran Predojević rekao je da je ovo dan kada se prisjeća ratnog puta dvije prijedorske ratne brigade, vojnika i pripadnika policije.

-Na tom ratnom putu izginulo je 655 pripadnika ovih jedinica i zahvaljujući njima mi smo danas u svom gradu, na slobodnoj teritoriji. Ostali smo dužni da regulišemo  -", rekao je Predojević novinarima.

Predstavnici Boračke organizacije i opštine Šamac i Kluba istoričara "Posavina" danas su obilježili Dan boraca polaganjem vijenaca kod centralnog spomenika na trgu u Šamcu za 497 poginulih boraca.

Na svečanoj akademiji su podijeljene novčane nagrade, priznanja i zahvalnice učesnicima na konkursu koji je raspisala Boračka organizacija za literarne, likovne radove, šahiste, a podijeljene su i zahvalnice istaknutim pojedincima i institucijama koje su dale doprinos u razvoju Boračke organizacije u Šamcu.

Sa Vučijaka poslate poruke mira i razumijevanja

Na Vučijaku kod Prnjavora danas je služen parastos za 626 poginulih boraca u Odbrambeno-otadžbinskom ratu povodom Dana boraca Republike Srpske, a obilježeno je i 30 godina od pogibije Veljka Milankovića, komandanta Prve srpske dobrovoljačke jedinice "Vukovi sa Vučijaka".

Parastos za poginule srpske borce i komandata "Vukova sa Vučijaka" služen je u Spomen-hramu cara Lazara.

Načelnik opštine Darko Tomaš rekao je da je sa Vučijaka potrebno poslati poruke mira i razumijevanja kako se više nikada ne bi ponovila ratna dešavanja.

"Potrebno je da se prisjetimo svega što nije bilo dobro, a što se dešavalo na ovim područjima, pri tome mislim na ratna dešavanja, i da pošaljemo jasnu poruku da se problemi i nesuglasice više ne trebaju rješavati na takav način", izjavio je Tomaš novinarima.

Miro Šikarac, koji je bio jedan od ratnih komandanata "Vukova sa Vučijaka", rekao je da je Milanković bio patriota koji se rijetko rađa.

"Veljko je bio poseban čovjek pun energije, želje za životom, veliki prijatelj i oslonac, čovjek na koga smo svi u jedinici mogli da računamo", rekao je Šikarac.

Srbac: Srbi svjesni doprinosa boraca da se danas živi u Srpskoj u miru

Obilježavanje Dana boraca pokazuje da su Srbi svjesni doprinosa koji su dali borci Odbrambeno-otadžbinskog rata da bi se u Republici Srpskoj danas živjelo u miru i slobodi, izjavio je načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević na obilježavanju ovog značajnog datuma.
"Potrebno je da ostanemo jedinstveni i okupljeni oko ideje složne Republike Srpske", istakao je Dragosavljević u Srpcu, gdje je u spomen-sobi služen parastos povodom obilježavanja Dana boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i 219 godina od Prvog srpskog ustanka.

Dragosavljević je u obraćanju ukazao da se u ovoj lokalnoj zajednici trude da iz budžeta izdvoje što je moguće više sredstava za pomoć boračkoj populaciji, te pohvalio Fond solidarnosti opštinske Boračke organizacije, koji pomaže članovima i ostvaruje zapažene rezultate.

Predsjednik Odbora porodica poginulih i zarobljenih boraca Branko Grahovac zahvalio je dosadašnjim predsjednicima koji su u teškim vremenima doprinijeli da Boračka organizacija opstane i pomaže pripadnicima te populacije.

"Iako su oružani sukobi završeni, naš vjekovni neprijatelj ne spava i svjedoci smo sve većih pritisaka, naročito na naše bivše generale koji se proglašavaju genocidnim. Zato nam je potrebno jedinstvo kako bismo se mogli suprotstaviti ovim udarima na Republiku Srpsku", istakao je Grahovac i zahvalio opštini za dosadašnju podršku u njihovom radu.

Parastos je služio protonamjesnik Aleksandar Kusturić, a cvijeće ispred spomen-ploče položile su porodice poginulih boraca, delegacije opštine Srbac i organizacija proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Boračka organizacija opštine Srbac trenutno ima 1.928 članova, od kojih 1.546 demobilisanih boraca, 285 demobilisanih boraca sa statusom ratnog vojnog invalida i 97 članova porodica poginulih i zarobljenih boraca.

Formiranjem Fonda solidarnosti aktivnosti Boračke organizacije opštine Srbac su podignute na viši nivo.

Putem Fonda do sada je pružena pomoć u rješavanju stambene problematike, razvoju stočarske i poljoprivredne proizvodnje za 36 članova Boračke organizacije opštine Srbac, za šta je utrošeno 80.000 KM. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana