Siniša Berjan izabran za počasnog profesora kineskog univerziteta

A.J.R.
Siniša Berjan izabran za počasnog profesora kineskog univerziteta

LANĐOU - Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan izabran je za počasnog i istaknutog profesora prestižnog kineskog Sjeverozapadnog obrazovnog univerziteta (Northwest Normal University) iz kineske provincije Gansu.

Ceremonija dodjele, ove izuzetno respektabilne titule visokog ranga u svjetskoj akademskoj zajednici, uz prisustvo predsjednika kineskog univerziteta Vang Đanrena upriličena je krajem prošle sedmice u Lanđou, glavnom gradu kineske provincije Gansu koji broji skoro pet miliona stanovnika.

Berjan je naglasio da je dobijeno priznanje rezultat dugogodišnjeg naučnoistraživačkog rada, te da nije samo njegovo lično, već i priznanje njegovim kolegama sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Banjaluci sa kojima je objavio veći broj naučnih radova u visoko rangiranim međunarodnim časopisima.

A group of people standing in front of a large tableDescription automatically generated

- Nedavno je potpisan i sporazum o saradnji ovog kineskog univerziteta sa dva javna univerziteta iz Srpske što je još jedan u nizu koraka na povezivanju, jačanju i produbljivanju saradnje kineskih univerziteta sa visokoškolskim ustanovama Republike Srpske. Na promovisanju i podsticanju saradnje sa kineskim naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama veomam je značajna uloga i snažna podrška Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS –rekao je Berjan i dodao da će predstavnici kineskog univerziteta u septembru doći u posjeti Republici Srpskoj i BiH.

Sjeverozapadni obrazovni univerzitet, osnovan davne 1902. godine, nalazi se na listi prve klase univerziteta u Kini. Ova izuzetno respektabilna ustanova u svom sastavu ima 27 fakulteta različitih oblasti i oko 40.000 studenata. Kroz partnerstvo sa univerzitetima širom svijeta osnovali su nekoliko Konfučijevih instituta koji promovišu međunarodnu saradnju i kulturnu razmjenu. Ovaj univerzitet, prema svjetskoj listi najboljih univerziteta „Times Higher Education“ zauzima 800 poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana