Šinik: Prednost dati domaćoj potrošnji prije izvoza

Srna
Šinik: Prednost dati domaćoj potrošnji prije izvoza

BANjALUKA- Sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade Privredne komore Republike Srpske Lazo Šinik rekao je da kod proizvodnje i prodaje određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i peleta prednost treba dati domaćoj potrošnji, pa onda razmišljati o izvozu na strano tržište.

Šinik je za Srnu rekao da se domaće potrebe trenutno podmiruju sa 30 odsto proizvodnje peleta, dok je ostatak predviđen za izvoz.

"Smatram da je to opravdano, jer je pelet efikasniji energent, ali nije opravdano da se izvozi ogrevno drvo, jer nema posebnog postupanja i velike su zapremine u odnosu na količine", dodao je Šinik.

On je napomenuo da su proizvođači peleta, prevoznici i cjepači drveta nezadovoljni odlukom o tromjesečnoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i peleta i da će imati određene štete.

"Realno taj problem će biti prisutan i u budućnosti. U Republici Srpskoj i BiH sve više jedinica lokalne samouprave prelazi sa fosilnih goriva, iz ekoloških i socioloških razloga, na daljinsko grijanje, na bazi drvne biomase i ne mogu se zanemariti potrebe snabdijevanja takvog kapaciteta", naglasio je Šinik.

Šinik je rekao da stanovništvo treba biti snabdjeveno sa ogrevnim drvetom po realnoj, a ne isforsiranoj cijeni, na bazi povećane potražnje sa bogatijeg tržišta iz Evropske unije.

On je podsjetio da ogrevno drvo, osim proizvođača peleta, koriste i proizvođači hemijske prerade drveta, na osnovu čega se može zaključiti da ima osnova da se šumski sortimenti stave na raspolaganje domaćim potrošačima.

"Tako bi se dobili efikasniji proizvodi i unaprijedio razvoj drvoprerađivačke industrije, a tu ima prostora tako što će se osnovna sirovinska baza pretvarati u najveći stepen dodatne vrijednosti i tako održati stope rasta", dodao je Šinik.

Šinik je rekao da treba voditi računa o održivosti proizvođača, da ne gube profit, ali i o potrebama potrošača da uz standardnu kupovnu moć budu u mogućnosti da nabave ogrevno drvo.

On je dodao da trenutna cijena palete ogrevnog drveta varira od 90 KM do 100 KM, sa prevozom 120 KM, dok cijena peleta po toni iznosi više od 600 KM.

Savjet ministara BiH u junu je donio odluku o tromjesečnoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrevnog drveta i peleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana