Simpozijum u Trebinju: Iz Kosovskog zavjeta proizilazi sistem vrijednosti srpskog naroda

Srna
Foto: Srna

TREBINjE- Simpozijum "Kosovski zavjet - istorija i kultura pamćenja u Republici Srpskoj", čiji je cilj isticanje značaja Kosovske bitke i nasljeđa kao suštine srpskog identiteta, te velikih civilizacijskih poruka Kosovskog zavjeta koje nisu ograničene samo na srpski narod, otvoren je danas u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Istoričari i arheolozi će u okviru dvije sesije Simpozijuma govoriti iz različitih aspekata na temu Kosovske bitke, ali i arheoloških istraživanja srednjovjekovnog Trebinja.

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović rekao je da je ovaj skup posvećen Kosovskom zavjetu važan, jer je Republika Srpska reafirmacija srednjovjekovnog srpskog kulturnog identiteta.

"Važna je istorijska utemeljenost Kosovskog zavjeta iz koga proizilazi sistem vrijednosti srpskog naroda", rekao je Pavlović i dodao da je danas potpisan i sporazum o saradnji sa Muzejom Hercegovine u Trebinju.

Direktor Muzeja Hercegovine Ivana Grujić navela je da ova ustanova dugi niz godina radi na kulturi sjećanja, ali i učenju šire javnosti o bogatoj prošlosti Hercegovine i srpskog naroda.

"Ovakve saradnje mogu samo da doprinesu da sve ono što inače radimo postane vidljivije, uz podršku Republike Srpske i njenih instititucija. Sve ono što je do sada urađeno na polju arheoloških istraživanja je plod entuzijazma, bez ozbiljne strategije. Hercegovina traži i zaslužuje takav tretman", rekla je Grujićeva.

Bojan Krunić sa Filozofskog fakulteta na Palama izjavio je novinarima da ovaj naučni skup predstavlja ozbiljan poduhvat institucija da se daju odgovori na bitna pitanja za srpsko društvo danas, te da je u njegovoj osnovi čuvanje srpskog nacionalnog identiteta.

"Kosovski zavjet nastaje sa ciljem da čuva kolektivni i nacionalni identitet koji je postojao prije tog događaja u istoriji srpskog naroda", rekao je Krunić. *

Arheolog Marko Aleksić izjavio je da je Kosovska bitka veličanstven i dramatičan događaj te epohe, najveći vojni otpor balkanskih hrišćana turskim osvajanjima.

"Kosovska bitka s druge strane pokazuje vojno jedinstvo srpskih zemalja. Kralj Tvrtko Kotromanić je učestvovao sa svojim najistaknutijim vojskovođom Vlatkom Vukovićem u Kosovskoj bici i to je bila trećina srpske vojske", naveo je Aleksić i dodao da je bilo zastupljeno i političko jedinstvo i ideja nasljeđa nemanjićke države.

Simpozijum se održava u okviru istoimenog trodnevnog programa koji će biti nastavljen sutra, kada će biti služena Sveta arhijerejska liturgija u Crkvi Svetog arhangela Mihaila u Trnovom Dolu kod Bileće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana