Simpozijum na Filozofskom fakultetu u Banjaluci: Nauka i religija nisu u suprotnosti

Milijana Latinović
Simpozijum na Filozofskom fakultetu u Banjaluci: Nauka i religija nisu u suprotnosti

BANjALUKA - Brojne društvene i političke turbulencije u ovom dijelu Evrope proteklih decenija uslovile su drugačiji odnos prema religiji i dok se u socijalističkom kontekstu većina izjašnjavala da su ateisti, danas imamo dijametralno drugačiju sliku. Nastojimo pokazati da nauka i religija nisu suprotne i da jedna drugoj mogu da pomognu.

Rekao je to za "Glas Srpske" dekan Filozofskog fakulteta u Banjaluci Srđan Dušanić, idejni tvorac Simpozijuma "Religioznost u postsocijalističkom kontekstu-multidisciplinarni pristup", koji se danas održava na tom fakultetu.

Citirajući Ajnštajna, Dušanić kaže da je "Nauka bez religije šepava, a religija bez nauke slijepa" i dodaje da je cilj ovog skupa da se sa aspekta različitih nauka sagledaju religija i religioznost, počevši od toga koliko je zastupljena, te kakve su njene refleksije na individualni i društveni život čovjeka.

- Tokom današnjeg dana planirano je osam predavanja, pet je sa Univerziteta u Banjaluci, imamo goste iz Republičkog pedagoškog zavoda, te iz dvije institucije u Srbiji. Predstavljamo radove iz različitih nauka, istorije, filozofije, teologije, sociologije i psihologije. Kroz konstruktivnu diskusiju ulrštamo različita razmišljanja i istraživanja kako bismo došli do smjernica šta je potrebno uraditi, ako je religioznih od 60 do 90 odsto, da ona ima što bolji efekat na lično i društveno blagostanje – rekao je Dušanić.

Ističe da istraživanja iz psihologije pokazuju da religioznost može da utiče na nešto bolje mentalno zdravlje, ali isto tako i da zakomplikuje međugrupne odnose.

- Ponekad više religiozni znaju biti manje tolerantni na određene različitosti - rekao je Dušanić, govoreći o jednom od segmenata Simpozijuma.

Na Simpozijumu će biti riječi o "Neovizantizmima u savremenom religioznom diskursu pravoslavnih  slovenskih naroda"  o čemu će govoriti profesor dr Dragoljub Marjanović, dok će o "Ulozi Srpske crkve u očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta Srba u BiH za vrijeme turske vlasti" govoriti profesor dr Boško Branković, a o "Sudaru religija, oblikovanju i razgradnji modernih nacionalnih identiteta u BiH"  profesor dr Borivoje Milošević.

O temi "Raskoli i pravoslavlje u postsocijalističkoj epohi – identiteti, politička pozadina i centri moći" govoriće dr Radovan Pilipović iz Arhiva Srpske pravoslavne crkve, a o temi "Pravoslavno dvoverje i zapadna kultura u 21. veku" docent dr Oleg Soldat sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci. Profesor dr Duško Trninić pričaće o temi "(Etno)konfesionlizam kao prepreka integraciji i demokratizaciji društva u BiH", dok će na temu "Uloga Pravoslavne vjeronauke u religioznosti mladih Republike Srpske" predavanje održati dr Slavoljub Lukić iz Republičkog pedagoškog zavoda.

Posljednje predavanje na temu "Sinteza psiholoških istraživanja religioznosti u postsocijalističkom periodu" održaće profesor dr Srđan Dušanić nakon čega je planirana završna diskusija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana