ŠG “Sjemeć” Rogatica: Ambiciozan plan uz manju sječu

S. M.
ŠG “Sjemeć” Rogatica: Ambiciozan plan uz manju sječu

ROGATICA - Tek što su usvajanjem završnog računa arhivirali uspješno okončanu 2021. godinu u Šumskom gazdinstvu “Sjemeć” svu pažnju usmjerili su na tekuću poslovnu godinu u kojoj su planovi i dalje ambiciozni, ali i upozoravajući.

- Planirana je ukupna sječa drvnih sortimenata u visini od 61.962 kubna metra. To je za 178 kubika manje od prošlogodišnjeg plana sa čijom se realizacijom uz postojeće troškove uspjelo opstati na “zelenoj grani” i pozitivnim poslovnim rezultatima - rekao je vršilac dužnosti direktora “Sjemeća” Mladen Lakić.

Plan sječe četinara ove godine u odnosu na prošlu veći je za 1.714, a lišćara manji za 1.892 kubna metra. Trupaca od četinara, koji su najzastupljenija i najvažnija sječiva struktura, planirano je da se odsiječe 38.038 kubnih metara, za 1.887 više od prošlogodišnjeg plana.

Slična situacija je kod lišćara. Planirano je da se odsiječe 11.484 kubnih metara u čemu je dominantan ogrev sa planiranom sječom od 4.328 kubika. Prošle godine plan sječe ove vrste drveta bio je 13.376 a odsječeno je 12.806 kubika u čemu je ogrev bio 41 odsto.

Što se tiče ostalih dijelova plana on se sastoji od bioloških investicija u okviru kojih se, po osnovu proste reprodukcije planira pošumljavanje goleti na svega 1,9 hektara.

I ove godine radiće se novi kamionski putevi, te rekonstruisati stari, a biće ulaganja i u nabavku novih osnovnih sredstava.

Planirana je kupovina osam novih motornih pila, jedna auto-dizalica i jedno vozilo skip-rovokopač, ali najviše sredstava od ostvarenog ukupnog prihoda čija osnova je prodaja i realizacija drvnih sortimenata,  otići će u plate i ostala lična primanja 191 radnika, koliko ih je bilo na evidenciji sa 31. martom ove godine.

Sve u svemu, rekao je Lakić, ušlo se u turbulentnu godinu i samo uz efikasan rad i maksimalnu štednju na svim pozicijama može se nadati uspjehu.

- Ono što je važno jeste činjenica da je prvo tromjesečje ove godine i pored otežanih uslova za rad, zbog zime i donekle epidemije virusa korona, ostvareno sa pozitivnim rezultatima po svim parametrima. Ako je vjerovati onoj “da se po jutru dan poznaje”, ide nam još jedna uspješna poslovna godina - istakao je Lakić.      

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana