Šeranić: Raste broj zaraženih koronom u Srpskoj, nema potrebe za restriktivnim mjerama

GS
Šeranić: Raste broj zaraženih koronom u Srpskoj, nema potrebe za restriktivnim mjerama

BANjALUKA - U Republici Srpskoj, kao i širom Evrope, bilježi se znatan rast broja zaraženih virusom korona, rekao je za RTRS ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić kaže da je rast broja zaraženih očekivan jer se tokom ljetnih mjeseci organizuju brojni događaji koji omogućavaju širenje virusa.

Ono što doprinosi još većem širenju virusa korona, kako kaže, jeste podvarijanta omikrona, ali je olakšavajuća okolnost to što ona ne izaziva teže kliničke slike.

Navodi da se konstantno prati epidemiološka situacija, kako kod nas tako i u regionu.

Smatra da neće biti potrebe za uvođenjem restriktivnih mjera protiv širenja virusa korona, s obzirom na to da već svaki građanin zna šta je potrebno u zaštiti od ovog virusa.

On je istakao da je vakcina najvažnija preventivna mjera i da u Srpskoj ima dovoljno doza.

Šeranić kaže da nošenje maski preporučuju starijim osobama i osobama sa oslabljenim imunitetom.

Kada je riječ o majmunskim boginjama, Šeranić navodi da je zdravstveni nadzor na visokom nivou.

- Institut za javno zdravlje Republike Srpske poslao je preporuke domovima zdravlja kako treba da se ponašaju u slučaju pojave majmunskih boginja u Srpskoj - rekao je Šeranić.

Resorni ministar je naveo da u Srpskoj nema registrovanih slučajeva majmunskih boginja, te da je pojačan nadzor i date su preporuke domovima zdravlja.

On je pojasnio da inkubacija virusa traje od šest do 16 dana, a da se simptomi kreću kao opšti infektivni sindrom - glavobolja, otečenost limfnih čvorova, malaksalost - dok se tek treći do peti dan pojavljuju boginje koje su jasno vidljive.

Govoreći o Nacrtu zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Šeranić je naveo da je ovim aktom predviđena isplata 100 odsto plate oboljelima od malignih bolesti, ali i trudnicama koje moraju da čuvaju trudnoću.

-Povešću inicijativu da i roditelji djece koja su oboljela od malignih bolesti imaju 100 odsto plate u slučaju bolovanja - rekao je Šeranić.

On je dodao da ovaj zakon predviđa i boravak roditelja u zdravstvenoj ustanovi gdje se liječi dijete u indikovanim slučajevima po procjeni nadležnog ljekara.

-Ne vidimo razloga da djeci koja imaju potrebu za prisustvo roditelja, a što može biti od značajne pomoći za izlječenje djeteta, ne omogućimo takvu vrstu zdravstvene usluge - istakao je Šeranić.

On je dodao da je sistemski riješeno i pitanje nabavke lijekova za liječenje djece koja boluju od rijetkih bolesti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana