Šeranić: Sistem mora ostati budan

Srna
Šeranić: Sistem mora ostati budan

BANjALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas u Banjaluci da republički sistem zdravstva mora ostati budan iako je epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona mnogo povoljnija nego ranije.

Šeranić je rekao novinarima da zbog toga još nije ukinuta vanredna situacija u Republici Srpskoj.

"Čekamo kako će se stvari dalje razvijati u Evropi i svijetu, te pratimo preporuke međunarodnih zdravstvenih organizacija", rekao je Šeranić.

Kada je riječ o vakcinaciji protiv virusa korona, Šeranić je rekao da vjeruje da će se stvari u tom smislu odvijati kao i sezonska imunizacija protiv gripa.

Šeranić je izrazio žaljenje što se u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" nedavno desilo samopovređeivanje maloljetne štićenice, ali i naglasio da je cilj da sistem funkcioniše što bolje, te da su već preduzete sve potrebne mjere.

"Najvažnije je da je dijete dobro i da je stanje stabilno. Treba raditi da se njegovo zdravstveno stanje popravi", rekao je Šeranić.

On kaže da su definisani svi potrebni protokoli. "Data je i saglasnost za zaposlenje dva ili tri vaspitača u smislu organizacije sistema i dežurstava, te načina protokola saradnje unutar same ustanove. U posljednjih mjesec i po došlo je do znatnog pomaka u smislu postavki sistema rada Doma koji će tek pokazati rezultate", rekao je Šeranić.

Šeranić je istakao da će novi pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji Doma postaviti opise, poslove i načine rada, te definisati uslove koje će u okviru te ustanove da se sprovode.

"Nadam se da ćemo poboljšati stanje u odnosu na ono što je ranije dovodilo do neželjenih događaja u toj ustanovi", rekao je Šeranić i dodao da će svi koji rade sa djecom morati da ispunjavaju definisane uslove.

On je u vezi sa transplantacijom organa pacijenata iz Srpske u pojedinim inostranim zemljama, poput Italije, rekao da je Fond zdravstva Srpske preuzeo potpunu aktivnost i da na tom planu nema problema kada je riječ o finansiranju i slično.

Šeranić je naveo da iz Srpske, kao i regiona, na Zapad odlaze zdravstveni radnici, ali da se sa ustanovama koje obrazuju medicinski kadar radi na tome da Republika na tom planu ne bude u problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana