Šeranić: Na narednoj sjednici Vlade o medicinskom kampusu u Banjaluci

Srna
Foto: Ilustracija

BANjALUKA- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da bi na sljedećoj sjednici Vlade Srpske trebalo biti razgovarano o formiranju medicinskog kampusa u okviru Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci koji će predstavljati iskorak kada je riječ o kvalitetnijem obrazovanju ovdašnjeg zdravstvenog kadra.

"Kampus podrazumijeva jednu grupu fakulteta za zdravstvenu njegu, medicinskog fakulteta, centra za biomedicinska istraživanja i srednje medicinske škole na jednom mjestu", rekao je Šeranić i dodao da su na tom planu svakako važne specijalizacije i sticanje iskustva medicinara u inostranstvu.

On je ponovio da se i dalje treba raditi na unapređenju kvaliteta obrazovanja osoba koje rade u zdravstvenoj zaštiti Srpske, te je naglasio da se na tom planu, unazad dvije godine, ne rade prekvalifikacije drugih zvanja u zdravstvena.

"Samo se rade prekvaliFikacije zdravstvenih zvanja u zdravstvena", rekao je Šeranić na sjednici Narodne skupštine.

Narodna skupština razmotrila je Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti koji se usvaja radi kontinuiranog unapređivanja i prilagođavanja zdravstvenog sistema savremenim dostignućima i novinama u oblasti zdravstva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković izrazio je zadovoljstvo što odredbe Nacrta zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđaju da dijete do navršenih 18 godina, školska djeca i studenti do kraja školovanja /najkasnije do 26 godine/ imaju pravo na besplatnu zdrvstvenu zaštitu i ne plaćaju participaciju.

Poslanik SDS-a Stevo Joksimović je u skupštinskoj raspravi o ovoj tački dnevnog reda rekao da zdravstveni sistem treba da funkcioniše na najbolji način i da nova rješenja treba uvoditi samo ako su primjenjiva u praksi.

On je rekao da treba unaprijediti primarnu zdravstvenu zaštitu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana