Sekretarijat za raseljena lica: U toku izgradnja 774 kuće i 110 stanova

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

BANjALUKA - Na teritoriji Repubilke Srpske je, u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, u toku izgradnja 774 individualna stambena objekta i 110 stanova, čiji je plan realizacije juni 2022. godine, izjavio je vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš.

Čordaš je rekao da je na sastanku u Banjaluci sa ministrom za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Milošem Lučićem konstatovano da, uprkos otežavajućim okolnostima uzrokovanu pandemijomm koroma virusa, nijedan projekat nije obustavljen i da se radovi odvijaju zadovoljavajućom dinamikom, saopšteno je iz Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. U toku je realizacija projekata putem Fonda za povratak BiH za 2019. i 2020. godinu iz udruženih sredstava, u ukupnom iznosu od 4,4 miliona KM.

Na sastanku je konstastovano da će se izbor novih projekata za sanaciju i izgradnju infrastrukture nastaviti i narednih godina kroz udruživanje sredstava, a u proceduri je i potpisivanje Sporazuma o udruživanju i načinu realizacije sredstava za ostvarivanje prava iz Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2021. godinu što će predstavljati znatnu pomoć ovoj kategoriji stanovništva.

Razgovarano je i o dinamici realizacije zajedničkih projekata rješavanja stambenih pitanja izbjeglica, raseljenih lica i povratnika u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja i Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja (CEB2). Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije pored svoga redovnog programa, kojeg Vlada Republike Srpske usvaja svake godine, sprovodi i aktivnosti na realizaciji zajedničkih projekata koji će doprinijeti rješavanju dugogodišnjih problema povratnika, izbjeglih i raseljenih lica, a koji se realizuju iz kreditnih sredstava i donacija.

Zajednički projekti se realizuju po posebnim procedurama propisanim za svaki projekat, a u njihovoj realizaciji učestvuje više institucija: Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, federalno Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Brčko distrikt, Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH, Fond za povratak BiH i lokalne zajednice.

Održan je sastanak i sa direktorom Fonda za povratak BiH Bojanom Ninkovićem, glavnim projekt-menadžerom Nerminom Džepar-Ganibegović i sa predstavnicima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Ljiljanom Bogdanović i Sašom Pajićem. Na sastanku je analizirana trenutna realizacija svih potprojekata Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja. Usaglašen je dinamički plan za sto postotno povlačenje tranše u predviđenim rokovima zaključno sa junom 2022, odnosno, 2023. godine, dodaje se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana